Top

Dihidrotestosteron

Šta je dihidrotestosteron?

Dihidrotestosteron je hormon koji stimuliše razvoj muške karakterističnosti (androgen). Napravljen je kroz konverziju sličnog hormona poznatog kao androgeni testosteron. Skoro 10% proizvedenog testosterona od strane starije osobe, svakog dana se konvertuje u dihidrotestosteron, testise i prostatu (kod muškaraca) i jajnika (kod žena), kožu I drugim delima tela. Ova figura je mnogo slabija pre puberteta međutim, povećanje proizvodnje dihidrotestosterona može biti odgovorna za početak puberteta kod dečaka, uzrokujući razvoj genitalija (penisa, testisa i mošnica) početak rasta stidnih i uopšteno dlaka na telu. Dihidrotestosteron uzrokuje rast prostate I smatra se da se kombinuje sa testosteronom, koji izaziva izražavanje muškog seksualnog ponašanja. Dihidrotestosteron je mnogo moćniji od testosterona i mnogi efekti koje ima u telu se konvertuju u dihidrotestosteron. Manje je poznato o važnosti dihidrotestosterona kod žena, poznato da uzrokuje ubrzan rast tela i stidnih dlaka vidljivih kod devojčica nakon puberteta I može pomoći u određivanju kada devojčici kreće pubertet.

Kako se dihidrotestosteron kontroliše?

Prisustvo količine dihidrotestosterona u telu iz dan u dan zavisi od količine prisustva testosterona. Kada se nivo testosterona poveća, više se prebacuje u dihidrotestosteron te se nivo dihidrotestosterona povećava.
Kontrola nivoa dihidrotestosterona u telu se postiže kroz kontrolu proizvodnje testosterona, što je kontrolisano hipotalamusom i hipofizom. U odgovoru na povećanje nivoa testosterona (kao i smanjenja količine dihidrotestosterona) hipotalamus ispušta gonadotropin-oslobađajući hormon da se proizvede i ispusti luteinizirajući hormon u krvotok. Luteinizirajući hormon u krvi putuje do leidigovih ćelija u testisima kod muškaraca ( jajnika kod žena) i stimuliše ih da proizvedu više testosterona. Kako se nivo testosterona u krvi povećava, više se prebacuje u dihidrotestosteron rezultirajući u višim nivoima dihidrotestosterona. Kako se nivo dihidrotestosterona i testosterona povećava, vraća se na potiskivanje proizvodnje gonadotropno-oslobađajućeg hormona iz hipotalamusa, koji zauzvrat potiskuje proizvodnju liteinizirajućeg hormona hipofizom. Nivoi testosterona (tako i dihidrotestosteron) počinju kao rezultat da padaju, negativno povratna sprega se smanjuje i hipotalamus nastavlja da luči gonadotropini-oslobađajućeg hormona.

Šta se događa ako imam previše dihidrotestosterona?

Previše dihidrotestosterona, često rezultira viškom proizvodnje testosterona i ima varirajuće efekte na muškarce i žene. Retko je da nivoi dihidrotestosteron budu povećani pre nego što pubertet počne. Isto je retko da odrasli muškarac sa viškom dihidrotestosterona podlegne velikim neprepoznatljivim promenama. Žena sa previše dihidrotestosteron može da razvije veće telo, rast stidnih dlaka i dlaka na licu (hirzutizam), prestajanje ciklusa (amenoreja) i povećanje akni. Abnormalne promene genitalija se isto mogu dogoditi kod žena sa previše dihidrotestosterona.

Šta se događa ako imam premalo dihidrotestosterona?

Dihidrotestosteron je planiran da ima manje efekata, kod žena I kao rezultat, veruje se da relativno ne postoji I efekat ako se poseduje premalo dihidrotestosterona. Moguće je međutim, da početak puberteta kod devojčica sa manjkom dihidrotestosterona bude pomeren I da može biti smanjena količina stidnih I dlaka na telu kod odraslih žena. Za razliku, niski nivoi dihidrotestosterona kod muškaraca mogu da imaju dramatične efekte. Ako ima premalo dihidrotestosterona dok su muški fetusi i dalje u stomaku, na primer možda ne budu bili muževni I njihove genitalije mogu biti slične ženskim u tom dobu.  Kasnije dečaci sa premalo dihidrotestosterona mogu dobiti neke promene viđene tokom puberteta (rast mišića, proizvodnja spermatozoida) ali neće razviti normalni rast dlaka po telu i razvijanje genitalija.

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com