Top

10 koraka kako istopiti masti

Istopiti masti možete tako što pojačate fizičke aktivnosti. Za to je potrebna i redukovana ishrana koja vam daje dovoljno snage da istrajete u treningu. Fizička aktivnost dovodi do porasta mišićnog indeksa u telu. Mišić je najveći potrošač energije samim tim i najjači sagorevač masti.

 

  • Pojačajte fizičku aktivnost
  • Radite HIIT treninge
  • Ne pravite duge pauze na treningu
  • Postepeno redukujte ishranu
  • Dodajte više proteina u ishranu
  • Izbacite rafinisane šećere
  • Ubacite više masti u ishranu
  • Ubacite više povrća u isharnu
  • Jedite manje voća
  • Sagorevači masti nisu rešenje

 

Pojačajte fizičke aktivnosti

Pojačavanjem fizičke aktivnosti doprinosimo odredjenom skoku procenta mišića u telu. To je dobra stvar jer mišići su stub zdravlja. Ako imate jači mišićni indeks u telu, samim tim telo je jače i stamenije. U tom slučaju osećate manji zamor tokom dana ali i telo zbog toga traži više energije. Prema istraživanjeima glavni faktor dužine života odredjuje baš mišićna snaga tela.

U tom slučaju osećate veću potrebu za hranom ali ne hranom koja vam samo napuni želudac. Telo traži pravi obrok ne usputnu brzu hranu. Tu ste već korak bliže da se pozabavite malo i sa ishranom. Sa druge strane mišić je najveći korisnik energije. Telo će u potrebi za dodatnom energijom samo istopiti masti kako bi nahranilo gladne mišiće za energijom.

Radite HIIT treninge

HIIT ili prevedona na srpski “Visoko intenzivni intervalni trening“. Da bude jasnije, to je trening koji je kratkog ali visokog intenziteta. Takvi treninzi ne traju duže od maksimum 45 minuta. Radite vežbe u kratom intervalu ali sa jakim skokovima intenziteta, prevedeno na razuman termin je da u tom intervalu daš sve od sebe. Tek nakon takvog umora imate kratku pauzu dok dodjete sebi i opet startujete novu rundu vežbi.

Nakon 20-30 minuta takvog treninga sagorevate energiju iz mišića koja je unesena hranom. Posle tridesetog minuta telo prebacuje u potrošnju energije iz zaliha masti. To je momenat koji nam treba zato se potrudite da vaš trening bude neometan.

Ne poravite duge pauze na treningu

Da li da radite HIIT ili neki drugi vid treninga duge pauze morate iseći u korenu. Da bu trening imao efekta na potrošnju energije, rast mišića i krajnji cilj istopiti masti, potrebno je biti sve vreme na 70-80% rada. Što znači da se telo jako brzo odmara od napora i spušta svoj puls ali i „radnu temperatutu“.

Fokusrajte se na vaš trening dok traje, nakon toga možete da stanete i proćaskate sa nekim. Dok je telo u radnom elementu treba ga i držati tu, kao što smo rekli telo tek kad sagori energiju (glukozu) iz mišića prelazi na potrošnju masti. Ako su pauze dugačke vaš organizam jako brzo regeneriše zalihe energije nazad u mišiće samim tim ne dobijate rezultat koji će vam istopiti masti.

Postepeno redukujte ishranu

Nemojte odma da startujete drastične mere i restriktivne dijete. Taj pristup vam može samo odmoći da istpite masti. Telu je potrebna hrana da bi funkcionisalo, tako da telu morate da date hranu. Počnite sa promenama ne sa kompletnim ukidanjem svega.

Redukujte ishranu u iz nedelje u nedelju sa ubacivcanjem više kvalitetnih namirnica. Ne smete da gladujete jer u tom slučaju telo registruje manjak hrane i prelazi u mod čuvanja energije. To je šah mat na vaš trud. Dobijate da vašim trudom umesto istopiti masti, dodajete masti u organizam. Gladovanje nije rešenje, rešenje je postepeno modifikovanje ishrane.

Dodajte više proteina u ishranu

Protein je gradivni blok našeg tela. Od proteina su sačinjeni naši ligamenti, koža, kosa, nokti, mišići. Samim tim ako imamo pojačanu potrošnju energije takodje i pojačan fizički napor, da bi se mišić obnavljao potreban je dodatan izvor proteina.

Fizičkom aktivnosti „oštećujemo“ mišić. Tačnije vlakna mišića pucaju ali na puknuto mesto se ugradjuje novi protein. To je dobra stvar jer se mišić tako jača i vlakna se učvršćuju. Iz tog razloga ne smete usrkatiti ishranu do maksimuma, telu je hrana potrebna da se regeneriše.

Izbacite rafinisane šećere

Ovo ste već čuli mnogo puta. Problem kod rafinisanih šećera je što su bez vlakana. U prirodi postoje šećeri i to nije ništa strano, samo u prirodnim šećerima ima vlakana. Vlakna su jako bitna kod varenja hrane i sinteze svih nutrijenata u telu.

Vlakna naše telo ne vari. Vlakna vare naše bakterije u stomaku koje obradjuju hranu i nutrijente kroz kompletan digestivni trakt. Zato vaša ishrana treba da bude puna vlakana ne samo šećera koji daje brzu energiju za telo, bez ostalih pratećih dobrih stvari za organizam.

Šećeri neka budu poslastica koju ste zaslužili, ne treba ih iseći kompletno. Ako imate poslasticu sa vremena na vreme lakše pratite novu rutinu sa tim da ne dolazite do momenta kada ste željni svega. Postepeno i polako bez agresivnih promena.

Ubacite više masti u ishranu

Ubacivanje masti u ishrani vam zapravo pomaže. Ne trebate se bojati masti jer su dobre za naše telo. Pored toga što su energetski najjači makronutrijent, masti su idealno rešenje za dodatnu energiju koju telo zahteva. Rekli smo telo traši energiju i hranu za fizičke aktivnosti, dajte telu hranu za fizičke aktivnosti.

Sa druge strane telo se lako adaptira na varenje masti kao izvor energije. Ako adaptirate telo da koristi i vari masti iz ishrane, samim tim adaptoirate telo da koristi masti iz zaliha. Adaptiraj organizam da kosirsti masti, tako ćeš  istopiti masti jer ćeš jesti masti.  Jako dugo se veroavlo da su masti  glavni uzročnik gojenja. To je laž, glavni uzročnik gojenja su rafinisani šećeri kao i preveliki unos hrane uz premalo kretanja.

Ubacite više povrća u ishranu

Ubacite više porvća u ishranu ali ubacite više zelenog lisnatog povrća u ishranu. Zeleno lisnato povrće je bogato u mineralima, vitaminima i vlaknima. Pored toga što je prepuno u ovim mikronutrijentima, ne sadrži šećere, takodje dodatno pomaže varenju hrane.

Telu su minerali i vitamini potrebni da bi obavljalo osnovne biohemijske funkcije u organizmu. Minerali služe kao neurotransmiteri u kombinaciji sa vitaminima daju odlučan nervni protok informacija. Takodje pospešuje sve motorne jedinice u telu, vaši refleksi, fokus i budnost tela će biti na višem nivou. Dodatno regulišu i balasniraju dosta hormona u telu, samim tim telo postaje jače i zdravije.

Naravno u kombinaciji sa fizičkom aktivnosti dobijamo jako dobru kombinaciju. Fizička aktivnost sama po sebi reguliše apetit, energiju i raspoloženje. Da naglasimo da sve to ide od hormona i minerala koji ako su izbalasnirani daju pun fizički potencijal.

Jedite manje voća

Navikli smo da je voće zdravo i da je puno vitamina. Voće jeste zdravo i jeste puno vitamina sa tim da je zeleno lisnato povrće znatno punije u vitaminima i mineralima bez sadržaja šećera.

Da bi bilo jasnije, voće sadrži prirodni šećer u vidu frukotoze. Naše telo može da apsorbuje mnogo malo fruktoze, jer se friktoza skladišti u jetri. Ako jedete više od dve banane dnevno probijate kapacitet skladištenja fruktoze u organizam u vidu poželjne energije. Sav višak fruktoze ide u skladištenje masti.

Voće jeste zdravo ali u maloj meri, u velikoj meri će vam samo otežati, nećete istopiti masti već ih možete još dodati. Voće je zdravo samo u maloj količini.

Sagorevači masti nisu rešenje

Sagorevači masti mogu da budu samo poslednji korak, nikako prvi. Sagorevače masti možete dodati tek kad ste sve predhodno odradili u nekom dužem vremenskom periodu. Sagorevači masti obično sadrže l-Karnitin, ekstakte zelenog čaja i kofein. Ovo su stvari koje vam mogu pomoći ali tek na kraju,

Tek kad ustalite vašu novu rutinu, kad napavite 80% željenog rezultata sagorevač ovakvog tipa dolazi u obzir. Ako startujete na početku nanosite telu dodatni stres koji usled skoka kortizola može dodatno da vam oteža sagorevanje masti. Opet i u ovom slučaju umesto da istopite masti vi pravite kontra efekat.

Sumirano sve

Budite strpljivi i nežni prema telu, nemojte da tragate za kratkim i brzim rešenjima. To ne postoji, postoji samo ralno rešenje koje će vam na duge staze doneti rezultate. Dajte sebi dva-tri meseca zadatak da se pridržavate nove rutine koja će vam istopiti masti na kvalitetan i pravi načine bez efekta kontra gojenja.

 

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com