Top

3 greške kod držanja dijete 2021

1. Ne držite dijetu dovoljno dugo

Pokušate sa dujetom nekoliko nedelja i na početku izgubite par kilograma. Ali sledeće nedelje ne izgubite ni uncu – čak ni nakon svega što ste žrtvovali koje ste dali. Tako odlučite da dijeta Ks nije prava za vas i pređite na drugi plan, i tako dalje. Sve vreme, vaša težina je poprilično ista. Vreme je za proveru realnosti. Problem nisu planovi ishrane koje birate. To si ti! Ovo možda zvuči oštro, ali činjenica je da ne postoji čarobna dijeta napolju koja bi mogla naglo da učini da se sva težina otopi i nestane. Gubitak masti može biti spor, ponekad i bolan proces. Nečemu se morate posvetiti duže od nekoliko nedelja ako želite trajne rezultate. Uostalom, niste dobili svu težinu preko noći, pa nemojte očekiva ti da ćete je izgubiti preko noći.

Rešenje: Vaš izazov je da odaberete plan koji vam se čini realnim za vaš životni stil i držite ga se. To je tako jednostavno. Prestanite sa pitanjem da li postoji bolji program i počnite sa tim zadatkom. Doslednost je ključna kada je u pitanju postizanje gubitka kilograma. Ovo možda nije seksi odgovor kojem ste se nadali, ali to je istina.

 

2. Ne konzumirate dovoljno kalorija

 

Sledeći razlog neuspešne dijete pomalo je kontraintutivan. Mnogi pretpostavljaju da ako ne mršave, to je zato što previše jedu. Znači jedu manje. Iako je ovo možda pravi put u nekim slučajevima, drastično smanjenje kalorija dugoročno ne deluje. Kada smanjite kalorije, možete početi gubiti mišiće kao i masnoću.

Takođe možete prebaciti svoje telo u režim preživljavanja, prilagođavajući se manjku kalorija usporavanjem svog metabolizma. Rešenje: Umesto da gladujete, počnite tako da vodite detaljan i tačan dnevnik o ishrani najmanje 1-2 nedelje. Pojaviće se jasna slika onoga što jedete svaki dan. Zatim prilagodite izbor hrane tako da počnete gubiti kilograme – ali bez gubitka mišića. Započnite s ciljem da izgubite ne više od 0,5-1,0 odsto svoje trenutne telesne težine nedeljno da bi maksimizirali zadržavanje mišića. Ako težite 130 kilograma, pokušajte da izgubite 0,6-1,3 kilograma nedeljno. Ako težite 160 kilograma, pucajte za 0,8-1,6 kilograma.

 

3. Previše dugo ste na dijeti

 

Da li se sećate poslednji put da niste bili na dijeti ili radili nešto kako biste pokušali smršati? Ako niste sigurni, verovatno ste se predugo fokusirali na gubitak masti. Većina ljudi koji nisu uspešni u svom mršavljenju na dijeti su tokom cele godine. Obično prolaze kroz periode u kojima su „dobri“ i postižu rezultate, ali na kraju padnu s vagona – teško.

Ovaj ciklus usaglašavanja / gubitka težine i neusklađenosti / debljanja postaje forma koju je teško razbiti. To je zato što vaše telo ima prirodnu “zadanu tačku”, određenu telesnu težinu ili nivo masti u organizmu koje će se boriti da održi. Mislite na to kao na termostat u vašoj kući. Kada ne dobijate sve potrebne kalorije tokom dužeg vremenskog perioda, vaše telo se reguliše isključivanjem metabolizma, baš kao što bi termostat mogao da postane pregrejan. To je regulisan sistem dizajniran da vaš metabolizam usklađuje sa vašim dnevnim unosom kalorija.

Rešenje: Ostavite svoje telo! Ako stalno konzumirate dijetu više od tri meseca ili ako previše vremena trošite na maštarenje o poslastičarnici niz ulicu, odmarajte se od dijeta. Čudno je da prekid dijeta ponekad olakšava mršavljenje. Normalna ishrana može vam pomoći da nestane žudnja. A to vam može olakšati odabir zdravije hrane, sebi priuštiti razumnije veličine za posluživanje i izgubiti kilograme.

Share
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com