Top

Adrostenedion

Šta je adrostenedion?

Androstenedion je opisan kao pro-hormon zato što ima malo efekta. Umesto toga, bitan je zato što ima sposobnost da različite delove tela pretvori u hormone,testosterone I oestrogene, što vrši veliki uticaj na telo.
U ženskom telu, spoljašnji deo nadbubrežne žlezde (poznat kao korteks) i jajnici ispuštaju androstenedion u krvotok gde se pretvara da obezbedi otrpilike polovinu testosterona I skoro celog oestrona,oblik oestrogen. Iako testisi proizvode velike količine androstenediona u muškom telu oni luče malo od toga u krv,brzo prebacuju u testosterone sa testisima. Nadbubrežne žlezde isto proizvode androstenedione u muškarcima,ali ovaj doprinos je preplavljen jakom proizvodnjom drugih androgenih hormona,testosterona.

Kako se androstenedion kontroliše?

Zbog izlučivanja iz različitih žlezda I česte brze konverzije u druge hormone,kontrola androstenediona u organizmu je veoma složena.Međutim,dva ključna dela mozga (hipotalamus I hipofiza) su poznati kao bitni u kontroli lučenja andostenediona iz testita,jajnika I nadbubrežnog korteksa. Smatra se da je ispuštanje androstenediona korteksom nadbubrežne žlezde povezano sa lučenjem specijalnog hormona hipofize,adrenokortitropnog hormona. Kako adrenokortitropni hormon I drugi hormoni kontrolišu proizvodnju androstenediona nadbubrežnom žlezdom je ,međutim,nejasno. Testisi I jajnici su stimulisani da ispuštaju androstenedion luteinizirajućim hormonom i folikustimulirajućim hormonom.Oni se oslobađaju iz prednje hipofize  kao odgovor na hormonski signal iz hipotalamusa.

Šta se događa ako imam previše androstenediona?

Efekti viška androstenediona verovatno su posledica konverzije u telu od oestrogena ili testosterona.
U muškom telu,previše androstenediona može dovesti do neuravnotežene proizvodnje oestrogena I testosterona,dovodeći do promene,kao što je razvoj grudi. Zavisi od uzroka viška androstenediona,druge promene se mogu pojaviti,npr. testisi postaju manji.
U ženskom telu,povećanje tela I prekomerna rast kose (hirsutism) ,prekidi ciklusa (amenorrhoea) ,pogoršanje akni I promene genitalija mogu biti posledica viška androstenediona.
Mada se androstenedion često zloupotrebljava od strane bodibildera u nastojanju da izgradi mišićnu masu,ali mali broj studija su predložili da dugoročno koriščenje zapravo može da smanji mišićnu masu.Precizne posledice viška androstenediona je,svakako,nejasan.

Šta se događa ako imam premalo androstenediona?

Dečaci sa manjkom androstenediona možda neće uspeti da razviju seksualne karakteristike povezane sa pubertetom,uključujući stidne I telesne dlake,rast polnog organa I produbljivanje glasa.Slično,devojčice možda neće dobiti svoj prvi ciklus I promene koje dolaze sa pubertetom.Dodatno,muški fetus sa premalo androstenediona,možda se rodi sa abnormalnim genitalijama.Premalo androstenediona kasnije u životu uzrokuje iste promene I za ženu I muškarci,kao što je manjak testosterona I oestrogena.

Share
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com