Top

Alfa-karoten

Alfa-karoten je deo porodice karotenoida i jedan je od najrasprostranjenijih karotenoida u zdravoj ishrani. Vaše telo može da pretvori alfa i beta-karoten u vitamin A za održavanje zdrave kože i kostiju, dobrog vida i snažnog imunog sistema.

Budući da telo pretvara alfa-karoten u vitamin A, alfa-karoten se naziva prethodnikom vitamina A ili provitaminsko A jedinjenje. Kao prethodnik vitamina A, alfa-karoten je samo upola efikasan kao beta-karoten, još jedan dobro poznati karotenoid.
Međutim, alfa-karoten može biti još efikasniji od beta-karotena u njegovoj ulozi antioksidansa.
Antioksidanti su enzimi koji zaustavljaju slobodne radikale da uzrokuju razgradnju ćelija ili oksidaciju. Snažni antioksidanti poput alfa-karotena uklanjaju destruktivne slobodne radikale iz tela pre nego što prouzrokuju oštećenje tkiva koje može dovesti do hroničnih bolesti kao što su bolesti srca i rak.

Pored toga, alfa-karoten može da pomogne u sprečavanju raka tako što stimuliše komunikaciju između ćelija, što sada istraživači smatraju da je neophodno da bi se obezbedilao pravilno deljenje ćelijaAlfa-karoten sadrži flavonoide, koji su antioksidanti koji daju boju i ukus mnogim narandžastim i crvenim voćem i povrćem. Šargarepe, slatki krompiri, tikvice, brokoli, kelj, dinja, brusni klice, kivi, spanać, mango i tikvice su dobri izvori alfa-karotena.
Mnogi flavonoidi u voću i povrću su u koži, tako da je najbolje ne ljuštiti voće i povrće kada je to moguće. Međutim, lagano kuhanje nekih namirnica, kao što su šargarepa i spanać, zapravo mogu da poboljšaju sposobnost tela da ih apsorbuje.

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com