Top

Alfa lipoična kiselina

Alfa lipoična kiselina, koja se naziva i lipoična kiselina ili tioktična kiselina, moćan je antioksidant koji pomaže ćelijama da pretvore glukozu u energiju, detoksuje organizam, bori se protiv upale na koži i pomaže u stabilizaciji šećera u krvi.

Alfa lipoična kiselina se naziva i “univerzalni antioksidant” jer je i topljiva u vodi i masti i tako može prodreti u tkiva koja se sastoje uglavnom od masti, kao što je nervni sistem i u one koji su uglavnom napravljeni od vode, kao što je srce, kako bi ih zaštitili od oštećenja slobodnih radikala. Alfa lipoična kiselina efikasnije pomaže telu da koristi druge antioksidante, kao što su vitamin E, vitamin C i glutation. Ovaj hranljivi sastojak takođe pomaže da vitamini B pretvaraju proteine, ugljene hidrate i masti u energiju efikasnije.

Alfa lipoična kiselina može biti jedan od najmoćnijih antioksidanata do sada otkrivenih. Pomaže povećanju snabdevanja glutationa, najzastupljenijeg prirodnog antioksidanta, tako da se slobodni radikali isprate iz tela pre nego što mogu da prouzrokuju oštećenje ćelija. Pokazalo se da slobodni radikali narušavaju imuno-sistem, ostavljajući telo osetljivo na infekcije, srčane bolesti i rak. Smatra se da je oštećenje slobodnih radikala osnova za proces starenja.
Alfa lipoična kiselina se nalazi u spanaću, jetri i pivskom kvascu, a telo je u stanju da proizvede i sopstvenu zalihu ove supstance. Međutim, telo ne proizvodi mnogo alfa-lipoične kiseline, a većina se koristi da pomogne mitohondrijima u ćelijama da pretvore glukozu u energiju. Da biste imali koristi od anti-starenja i borbenih sposobnosti alfa-lipoične kiseline, morate uzeti dodatak.

Nema preporučenog dijeternog dodatka (RDA) za alfa-lipoičnu kiselinu, ali studije su otkrile da je 100 miligrama ako se uzimaju dva puta dnevno dovoljne da osiguraju dodatnu slobodnu radikalnu zaštitu u celom telu i mogu pomoći u sprečavanju ili lečenju mnogih zdravstvenih problema, uključujući Alchajmerovu bolest, moždani udar, aterosklerozu, glaukom i HIV infekciju. Lipoična kiselina bi takođe mogla pomoći onima sa oboljenjem jetre; intravenski oblici alfa-lipoične kiseline se koriste u nekim bolnicama za lečenje slučajeva akutnog trovanja koje pogađaju jetru.

Međutim, alfa-lipoik je najviše istraživan zbog svoje uloge u sprečavanju komplikacija i od dijabetske neuropatije i od autonomne neuropatije. Smatra se da je dijabetcka neuropatija uzrokovana oštećenjem slobodnih radikala na živcima i uzrokuje neugodna trnca, ukočenost i bol u telu. Autonomna neuropatija utiče na živce koji kontrolišu unutrašnje organe, a smatra se i da je povezana sa oštećenjem slobodnih radikala. Alfa lipoična kiselina može biti uspešna u lečenju ovih stanja, jer je antioksidant rastvorljiv u mastima i stoga može prodreti u nervne ćelije da bi se sprečilo dalje oštećenje.
Velike doze alfa-lipoične kiseline su propisane za lečenje dijabetske i autonomne neuropatije sa određenim uspehom, a nedavne studije su pokazale da je još efikasnije u kombinaciji sa gama linolenskom kiselinom. Pored toga, jer alfa-lipoična kiselina pomaže u regulaciji metabolizma glukoze, može poboljšati nivo šećera u krvi u organizmu. Stoga, ako imate dijabetes, trebate uzimati dodatke alfa-lipoične kiseline samo pod nadzorom lekara. Možda ćete morati da prilagodite dozu insulina ili drugih lekova za dijabetes.

Alfa lipoična kiselina dolazi u tabletama i kapsulama, a dostupna je i u kombinovanim proizvodima sa drugim antioksidantima, kao što su vitamini C i E. Nije pokazala ozbiljne toksične sporedne efekte kod uobičajeno preporučenih doza, mada može izazvati stomačne poremećaje ili alergije, osip kože kod nekih ljudi. Ako primetite bilo koju od ovih reakcija, smanjite dozu ili prestanite da uzimate dodatak.

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com