Top

Ana Marija Žujović – Intervju

Ana Marija Žujović je jako dobro poznata po svojoj sportskoj karijeri. Debitovala je na nekoliko svetskih takmičenja. Naš već nekoliko godina šampion u Fitness-u, ali i takmičar u Crossfit-u. Ana Marija je sa nama podelila nekoliko stavki iz njenih priprepmnih peroda. Naravno kao takmičar u dva poptpuno različita sporta, pitali smo da li je moguće usaglasiti obe discipline u jednu celinu.

 

Šta jedes za dorucak i zašto je to tvoj izbor?

Ja sam od onih koji se vode tezom  “Doručak je najbitniji obrok” tako da mogu reći da mi je zastupljen sa svim markonutijentima, proteini, masti i ugljeni hidrati. Takav doručak mi daje snagu za ostatak dana.

Moj doručak su uglanom  jaja na 101 način. Uz takav doručak dodajem povće kao što su spanać, brokoli, tikvice, pečurke ili paprike. Kao dodatak ugljenih hidrata uz doručak obično pravim ovsene pahuljice. Da bi dodala izvor proteina kosristim protein iz surutke u kombiniaciji sa pahuljicama. Protein iz surutke korsitim u više ukusa, tako da menjam prema raspoloženju.

Veoma rano ustajem i prvi obrok mi je obavezno kod kuće. Jedan period sam imala treninge u šest ujutro, ali bez doručka nema kvalitetnog treninga. Retko kad se desi da doručak ponesem sa sobom, gledam da na miru doručkujem. Nakon doručka popijem kafu i krenem u svoje dnevne obaveze.

 

Kako izgleda tvoj trening kada se spremaš za fitness?

Fitness kojim se ja bavim je veoma kompleksan sport. Pored koreografije koja je jako zahtevna, sudije ocenjuju i fizički izgled. Tako da imam redovne treninge plesa i gimnastike, koji su u Novom Sadu. Da ne mrzi me da idem svaki drugi dan. Devojke u mojoj kategoriji su izuzetno dobre i vešte u svojoj disciplini, zato je u periodu priprema potrebna apsolutna koncentracija. U teretani imam četri težinska treninga, kao i obavezan kardio koji jedva uklapam u svoj gusti raspored. Nije lako ali mene čini ispunjenom.

Težinske treninge delim na gornji i donji deo tela. Dva puta nedeljno donji i dva puta gornji deo tela. Kad sam van sezone malo se smanjuje ritam treninga, radim na detaljma ali smanjujem treninge gimnastike. Težinski treninzi ostaju na istom nivou, dok kardio radim dva puta nedeljno, obično nakon treninga. U pripremnom periodu trening kardia je skoro svaki dan.

Gimnastika je obavezna u ovom sportu zato van takmičarske sezone isprobavam nove elemente. U pripremnom periodu imam već spremnu koreografiju, radim na tehnici i fleksibilnosti. Na bini nema prostora za greške, mora sve da teče i izgleda prirodno.

Pozing je jako bitna stvar koja mora da se usavršava, pred takmičenje se pozing radi svaki dan da bi ušao u rutinu. Na bini mora da izgleda apsolutno savršeno, sve devojke su se trudile isto koliko i ja, tako da su sitnice presudne.

 

Kako izgleda kada se spremas za Crossfit?

“Crossfit… o ovome bih mogla mnogo da pričam na tri strane”.

Crossfitom sam počela da se bavim rekreativno. Sam start je bio sa ciljem dodatnog treninga u sklopu fitnessa kako bih popravila svoje performanse, snagu i kondicij. Medjutim vremenom sam Crossfit toliko zavolela da sam počela da se ozbiljno bavim. Toliko sam bila posvećena treningu da su mi ubrzo ponudili da predjem u takmičare. Vec nakon samo godinu dana sam iz “SCALED” prešla u “ELIT” kategoriju. Medjutim, na moju veliku žalost… ne mogu se takmičiti u oba sporta. Morala sam da se odlučim samo za jedan. Bar što se samog takičenja tiče.

Ali vratimo se na period kad sam se spremala za crossfit takmičenja. Sa obzirom da se ovde traži snaga, izdržljivost i kondicija. Spremnost sportiste je od izuzetnog značaja, treninzi su jako jako zahtevni. Dnevno sam znala i po dva ili tri treninga da imam. Ujutru mi je obavezno bila kondicija od po 45-60 minuta.

Popodne tehnika dizanja tegova, snaga ili gimnastika “E to su treninzi od sat i po do dva”. Uveče bih radila Wod (WOD – workout of the day) koji je kratkog ali izuzetnog snažnog intenziteta. Takvi treninzi ne traju duže od 20-30 minuta.

 

Da li se ishrana razlikuje kad treniras Fitness od Crossfit-a?

Da! Ti je upravo ono što nisam mogla da spojim. U Crossfitu je hrana dosta jača i obimnija. Da bi se takav tip snažnih treninga, kao i sama količina treninga ispratila, potrebno je dosta hrane i energije. U Fitness-u je sve kontra. Moram biti u konstantnom kaloriskom deficitu i raditi na svojoj figuri. Za izgled na takmičarskom nivou potrebno je dosta odricanja, kao i izuzetno ciljana hrana. Svaki zalogaj mora da bude tačan u gram. Odnos makronutijenata se znatno razlikuje, samim tim dve discipline je nemoguće uklopiti. Naravno nisam odustala ni od jedne, Crossfit je moja druga disciplina ali za sad treniram za dušu.

 

Ovo su bile reči iz prve ruke Ana Marije. Takmičarski sport koje god da je vrste je izuzetno naporan i težak. Uloženo je dosta rada i truda da bi se postigao takav nivo. Drago nam je da smo imali priliku da ukrademo malo vremena našeg šampiona. Ana Marija Žujović za sajt Treningplatforma.com

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com