Top

Angiotenzin

Šta je angiotenzin?

Jetra pravi I ispušta protein koji se naziva angiotenzinogen.Ovo je onda razbijeno reninom,enzimom proizvedenim u bubregu,da napravi angiotenzin I.Ovaj oblik hormona nije poznat da ima ikakve biološke funkcije u sebi,ali je bitan prethodnik za angiotenzin II.Kako prolazi u krvotoku kroz pluća I bubrege,dalje se metabolizuje da proizvede anagiotenzin II,akcijom angiotenzin-menjajućim enzimom.Nakon vezivanja za njegov receptor,pronađen u mnogim tkivima u telu,angiotenzin II ima efekte na:

-krvne sudove(vaskularne),da uzrokuje suženje krvnih sudova,stoga povećanje krvnog pritiska.
-nervima(neurološkim),da uzrokuje osećaj žeđi,želju za solju,da podstakne ispuštanje anti-diuretičkog hormona iz hipofize I noradrenalina iz simpatičkog nerva.
-nadbubrežne žlezde,da stimuliše proizvodnju aldosterona,rezultirajući u telu zadržavanje natrijuma I gubljenje kalijuma iz bubrega.
-bubrege,da poveća zadržavanje natrijuma,da promeni put filterisanja krvi bubrega.Ovo povećava rapsorpciju vode u bubregu da bi se povećao volumen krvi i krvni pritisak.

Sveukupni efekat angiotenzina II je da poveća krvni pritisak,vode u telu I sadržaj kalijuma.

Kako se angiotenzin kontroliše?

Povećanje u proizvodnji renina se događa ako je tu smanjenje nivoa natrijuma I smanjenje krvnog pritiska,što bubrezi osećaju.Dodatno,nizak krvni pritisak može da stimuliše simpatički nervni sistem da poveća konverziju angiotenzinogena do angiotenzina I  i tako krug počinje. Svakako, s tim da angiotenzin I mora da bude promenjen do više aktivnog hormona angiotenzina II od angiotenzin-menjajućeg enzima,pre nego što može da funkcioniše, on dozvoljava kontrolu nad metabolizmom angiotenzina. Renin-angiotenzin sistem je isto aktiviran od strane drugih hormona, uključujući kortikosteroide,oestrogene I tiroidne hormone. Na drugu ruku, natriuretski peptidi (proizvedeni u srcu I centralnom nervnom sistemu) mogu ometati renin-angiotenzinski sistem da poveća gubitak natrijuma u urinu.

Šta se događa ako imam previše angiotenzina?

Previše angiotenzina II je česti problem koji rezultira sa viškom tekućine koja se zadržala u telu I na kraju,poveća krvni pritisak. Ovo se često javlja u otkazivanju srca gde angiotenzin misli da doprinosi rastu veličine srca. Da bi se suprostavio negativnim efektima, droga kao angiotenzin-menjajući enzim se zadržava i angiotenzin blokirajući receptori se koriste u klinici, svejedno oni imaju efekte i mogu dovesti do prekomernog zadržavanja kalijuma (hiperkalemija).

Šta se događa ako imam premalo angiotenzina?

Kontrola plazme natrijuma i koncentraciju kalijuma,regulaciju volumena krvi I pritiska su hormonski mehanizmi koji su oslabljeni zbog niskih nivoa angiotenzina. Odsustvo angiotenzina može biti povezano sa zadržavanjem kalijuma,gubitkom natrijuma,smanjenjem zadržavanja vode (povećanim izlazom urina) I niskim krvnim pritiskom.

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com