Top

Anti-diuretički hormon

Šta je anti-diuretički hormon?

Anti-diuretički hormon je napravljen od specijalnih nervnih ćelija, koje se nalaze u području baze mozga poznat kao hipotalamus. Nervne ćelije transportuju hormon dole sa njihovim nervnih vlaknima(axons)do hipofize gde je hormon ispušten u krvotok. Anti-diuretički hormon pomaže da se kontroliše krvni pritisak delujući na bubrege I krvne sudove. To je najbitnija uloga da obrne volumen tekućine iz tvog tela od smanjenja količine vode koja je prošla kroz urin.On radi ovo dozvoljavajući vodi u urinu da bude vraćena u telo u specifična područja bubrega. Tako se više vode vraća u krvotok,koncentracija urina se povećava I gubitak vode se smanjuje. Veća koncentracija anti-diuretičkog hormona uzrokuje krvne sudove  da se suze I to povećava krvni pritisak. Nedostatak tekućine(dehidracija)jedino može biti obnovljena povećanjem unosa vode.

Kako se anti-diuretički hormon kontroliše?

Ispuštanje anti-diuretičkog hormona iz hipofize u krvotok je kontrolisana brojem faktora. Smanjenje volumena krvi ili niski krvni pritisak, koji dolazi tokom dehidracije ili krvarenja, je pronađen senzorima (receptorima) u srcu I velikim krvnim sudovima. Oni stimulišu ispuštanje anti-diuretičkog hormona. Lučenje anti-diuretičkog hormona se isto događa ako je koncentracija soli u krvotoku povećava,npr. kao rezultat ne pijenja vode tokom vrućeg dana. Ovo je pronađeno od specijalnih nervnih ćelija u hipotalamusu koje stimuliraju ispuštanje anti-diuretičkog hormona iz hipofize.Ako koncentracija soli dostigne abnormalno niske nivoe,to stanje se zove hiponatremija. Anti-diuretički hormon se isto ispušta zbog žeđi, mučnina, povraćanja, bola i radi na tome da zadrži volumen tekućine u krvotoku u trenucima stresa ili povrede.Alkohol isto dovodi do ispuštanja anti-diuretičkog hormona, što uzrokuje povećanje proizvodnje urina I dehidracije.

Šta se događa ako imam previše anti-diuretičkog hormona?

Visoki nivoi anti-diuretičkog hormona uzrokuju bubrege da zadržavaju vodu u telu. Postoji stanje koje se naziva”Sindrom od neprikladnog lučenja anti-diuretičkog hormona” (SIADH;tip krvarenja) gde višak anti-diuretičkog hormona se ispušta kada nije potrebno. Sa ovim stanjem, prekomerno zadržavanje vode razblažuje krv, dajući karakteristične niske nivoe koncentracije soli. Preveliki nivoi anti-diuretičkog hormona mogu da uzrokuju nuspojave I oboljenja pluća ,grudnog zida, hipotalamusa I hipofize. Neki tumori (posebno rak pluća) može da proizvodi anti-diuretički hormon.

Šta se događa ako imam premalo anti-duiretičkog hormona?

Niski nivoi anti-diuretičkog hormona će uzrokovati bubrege da izluče previše vode. Volumen urina će se povećati što dovodi do dehidracije i pada krvnog pritiska. Niski nivoi anti-duiretičkog hormona mogu da dovedu do oštećenja hipotalamusa ili hipofize ili primarne polidipsije (od premalo ili previše pijenja vode) . U primarnoj polidipsiji,niski nivoi anti-duiretičkog hormona predstavljaju napredak tela da odbaci višak vode.Dijabetes inspidus je stanje gde ti ili napraviš premalo anti-duiretičkog hormona (obično zbog tumora,traume ili upale hipofize ili hipotalamusa) ili gde su bubrezi preosetljivi na to. Dijabetes inspidus je povezan sa povećanjem žeđi i proizvodnjom urina.

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com