Top

Bakar

Bakar je treći najobimniji minal u tragovila u telu i pomaže u zaštiti kardiovaskularnog, skeletnog i nervnog sistema. Potrebno je napraviti enzim koji održava vaše arterije od stvrdnjavanja i eventualnog pucanja, kao i za proizvodnju fosfolipida, koji pomažu u formiranju melinske obloge koja okružuje živce. Telo takođe mora da ima bakar da bi proizvelo snažan antioksidant, Superoksid Dismutase (SOD).

Bakar ima ključnu ulogu u razvoju i održavanju zdrave kože i kose. Telu je potreban bakar da bi proizvodio pigment melanina, koji daje boju koži, kosi i očima. Kada kosa postane siva zbog nedostatka bakra, uzimanje suplemenata bakra može preokrenuti proces. Bakar takođe pomaže u regulaciji funkcije lizil oksidaze, enzima potrebnog za stvaranje kolagena u kostima, vezivnim tkivima i koži. Mnoge tematske kreme dizajnirane za učvršćivanje i obnavljanje elastičnosti kože sada sadrže bakrene peptide kao aktivni sastojak.

Bakar pomaže organizmu u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti. Promoviše niske nivoe holesterola i obeshrabruje razvoj ateroskleroze i aneurizme aorte tako što održava zdravi kolagen i elastin. Poremećaji srčanog ritma (aritmije) i visok krvni pritisak povezani su sa odsustvom bakra u ishrani. Bakar takođe pomaže u snabdevanju srca zdravom, oksigenisanom krvlju. Deluje zajedno sa gvožđem u disanju i sintezi hemoglobina. U stvari, veruje se da je bakar neophodan za pravilno skladištenje, upotrebu i oslobađanje gvožđa potrebnog za proizvodnju hemoglobina u crvenim krvnim zrncima. Iz tog razloga, bakar se ponekad koristi za lečenje anemije.

Približno 50% ukupnog sadržaja bakra u telu nalazi se u kostima i mišićima. Bakar je uobičajeni tretman za reumatoidni artritis i osteoporozu – jer pomaže u promovisanju zdravog kolagena u telu, bakar može osloboditi bolne zglobove i minimizirati gubitak mineralne gustine kostiju. Stari narodni lek za artritis zahteva nošenje bakrene narukvice da bi se smanjio bol i zapaljenje. Teorija ovog leka je da se bakar iz ove narukvice tako apsorbuje kroz kožu. Savremeni pristup je uzimanje suplemenata bakra, čime se osigurava unos konzistentnih količina. Bakar je takođe deo jedinjenja ceruloplazmin i SOD, antioksidanti koji mogu pomoći u smanjenju simptoma artritisa.

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com