Top

Beta-karoten

Kada je u pitanju nutritivna suplementacija, a posebno antioksidanii, beta karoten je anti-aging mikronutrijent najvišeg reda, čvrsto stoji pored vitamina C, vitamina E i minerala Selen u svojoj sposobnosti da smanji bolesti, poboljša sveukupno zdravlje i poveća dugovečnost .

Šta beta karoten može učiniti za vas?

Studije koje su sprovedene tokom nekoliko godina pokazuju da beta karoten može igrati značajnu ulogu u smanjenju efekata određenih bolesti (kao što su bolesti srca, smanjena funkcija imuniteta, katarakte i oblici raka) i, u određenim slučajevima, možda ih čak i sprečavaju.
Beta karoten deluje kao prethodnik vitamina A i stoga se naziva i jedinjenje provitamina A. Hrana ili dodaci koji sadrže beta karoten pretvaraju se u vitamin A za održavanje zdrave kože, dobrog vida i snažnog imunog sistema.
Beta karoten je takođe moćan antioksidant i pokazalo se da pomaže u zaštiti od raka i srčanih oboljenja.
Beta karoten je član porodice karotenoida, grupe moćnih antioksidanata koji uključuju i alfa-karoten, likopen, zeaksantin i lutein. Međutim, od svih karotenoida, samo alfa-karoten i beta-karoten se pretvaraju u značajne količine vitamina A u organizmu, a beta-karoten je daleko najveći karotenoid koji se nalazi u voću i povrću.

Beta-karoten sadrži i flavonoide, koji su antioksidantne supstance koje daju boju i ukus mnogim narandžastim i crvenim voćem i povrćem. Hrana kao što su šargarepa, paradajz, slatki krompir, dinja, lubenica, kajsija i mango su dobri izvori beta-karotena; romaine salata, spanać, kelj i brokoli su takođe bogati karotenoidima (žuta boja je pokrivena hlorofilom u zelenim lisnatim biljkama).
Evo saveta u vezi sa flavonoidima: Mnogi flavonoidi u voću i povrću su u koži, tako da je najbolje da ih ne ogulite pre jela. Međutim, roštiljanje ili lagano vrenje nekih namirnica, kao što su šargarepa i spanać, zapravo mogu da poboljšaju sposobnost tela da apsorbuje flavonoide u njima.

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com