Top

Bor

Bor je mineral u tragovima koji promoviše apsorpciju kalcijuma u organizmu. Takođe se smatra da povećava nivoe drugih važnih hranljivih materija, uključujući vitamin D, kalcijum, bakar i magnezijum.

Koliko je važan bor kao mikronutrijent? Kako bor doprinosi efikasnosti drugih vitalnih mikronutrijenata, svakako se može reći da je ovaj mineral veoma važan. Osim toga, smatra se da nedostatak bora može doprineti razvoju osteoartritisa i raka prostate. Prema tome, pojedinci sa dijetom sa niskim sadržajem bora imaju veći rizik od razvoja takvih stanja.

Smatra se da bor povećava nivo estrogena i testosterona u organizmu i to je dovelo do spekulacija da bor može povećati mišićnu masu za svrhe bodibildinga i može se koristiti za lečenje simptoma menopauze (podizanjem nivoa estrogena). Međutim, do sada, ne postoje studije koje bi to potvrdile.
Deo problema u vezi s borom i tvrdnjama koje ga okružuju, međutim, može biti delimično posledica činjenice da su istraživači bor istraživali tek od 1980-ih. Kao rezultat toga, dugoročne studije o boru su dale samo preliminarne podatke.
Međutim, vredi napomenuti da neke studije povezuju dodatke boru sa pojačanom koordinacijom, pažnjom i poboljšanjima u kratkoročnom i dugoročnom pamćenju.

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com