Top

Čičak

Čičak (Arctium lappa), takođe poznat kao bur, je uobičajena trava poznata po prepoznatljivim bodljikavim bradama koje se pojavljuju u gotovo svim zemljama, a nalaze se širom Severne Amerike, Evrope i Azije.
To je koren biljke čička koja se najčešće koristi u biljnim dodacima. Sveže korenje čičaka sadrži poliacetilene, koji su fitohemikalije koje ubijaju neke vrste bakterija i gljivica; Antibakterijski efekti mogu da pospešuju zarastanje rana i pomažu u lečenju čireva.
Deluje i kao lek za smanjenje kongestije i diuretik u telu i može izazvati znojenje. Tradicionalna kineska i indijska ajurvedska medicina koristi ovu biljku za lečenje kongestije i groznice uzrokovane prehladom, gripom i upalom pluća. Današnji biljari preporučuju čičak da pomogne u eliminaciji toksina iz svih delova tela, uključujući krv, jetru, limfni sistem, bubrege i žučnu kesicu.

Čičak se proučava zbog njegovog potencijala kao leka za rak. Ima dugu istoriju upotrebe za lečenje ove bolesti – Hildegard iz Bingena, poznati srednjovekovni herbalist, često je koristio čičak za lečenje kancerogenih tumora. Nedavne studije su pokazale da arktigenin, hemikalija u čičku, zapravo usporava rast tumora. Čičak je aktivni sastojak popularnih prirodnih lekova za rak, uključujući Essiac i Hoksei. Naravno, rak je ozbiljna i potencijalno opasna po život bolest, za koju apsolutno morate biti pod lekarskom negom. Međutim, možda ćete želeti da razgovarate sa svojim lekarom o povećanju terapije raka biljnim tretmanom.
Može pomoći u lečenju dijabetesa smanjenjem šećera u krvi – u jednom istraživanju koren čičaka smanjuje nivo šećera u krvi i poboljšava toleranciju ugljenih hidrata u laboratorijskim pacovima. U jednoj drugoj laboratorijskoj studiji, životinje zaštićene čičkom koje su koristile koren od toksičnih efekata nekoliko otrovnih hemikalija. Stabiljka čička ima ukus kao celer, ali listovi su prilično gorki kao zeleni maslačak. Koreni ove biljke smatraju se povrćem u Japanu i obično se nalaze u prodavnicama i tržištima koja nude azijske proizvode. Čičak je bogat u divljini; možete sakupiti svoje i kuvati i jesti i korenje i lišće.

 

Međutim, ako skupljate svoj čičak, budite oprezni – izgleda kao belladonna, biljka koja može biti smrtonosno toksična ako se proguta. Sigurne i efikasne kapsule za čičak ili ekstrakt tečnog korena (Bur ulje) su takođe dostupne u većini apoteka i prodavnica zdrave hrane. Ekstrakt čička se dugo koristi u Evropi za tretiranje peruti i podsticanje zdravog rasta kose. Želite da koristite čičak za poboljšanje stanja vaše kose, jednostavno masirajte ulje korena čička u potiljak.
Čičak je generalno bezbedan, ali neki ljudi bi trebalo da budu oprezni kada uzimaju ovu biljku, posebno one sa abnormalnim nivoom šećera u krvi. Trudnice takođe ne treba da koriste ovaj čičak, jer se kaže da izaziva kontrakcije materice.

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com