Top

Cink

Cink je važan za telo na mnogo načina. Funkcionirajući kao antioksidant, cink može pomoći da se smanji šteta od slobodnih radikala.
Međutim, cink može imati atribute koji nedostaju tipičnim antioksidantima. Istraživači su otkrili da dodatne doze cinka imaju efekat revitalizacije funkcionisanja timusne žlezde, koja je ključna za proizvodnju T-ćelija i jak imuno-sistem.

Cink je neophodni mineral u tragovima koji pomaže telu da održi imuni, reproduktivni i probavni sistem. Potreban je za zdravu kožu, kosti, kosu, nokte i oči, i neophodan je za proizvodnju hormona rasta i važnog muškog hormona, testosterona.
Cink takođe može ubrzati oporavak od prehlade i gripa, čireva, bol u grlu i povrede kože, i smanjiti simptome tinitusa, akni i problema sa očima.
Pored toga, pošto cink promoviše jak imuni sistem, on može biti efikasan u borbi protiv autoimunih i upalnih bolesti, kao što su lupus, reumatoidni artritis i fibromijalgija.

Cink je posebno važan za održavanje zdrave kože. Pomaže telu da procesuira važne masne kiseline potrebne za lečenje opekotina (uključujući opekotine od sunca), rana, hemoroida, ekcema, rosacea, psorijaze i akni.
Ako se lečite od akni, pitajte svog lečnika o najboljem načinu dodavanja dodataka cinku vašem režimu. Cink može pomoći da sve rane na koži zalečite brže i stoga mogu biti posebno korisne osobama sa dijabetesom koje imaju sporo zarastanje rana, kao i osobama koje se oporavljaju od operacije.
Cink je više koncentrisan u određenim delovima tela, kao što je unutrašnjost uha, očiju (posebno mrežnjača), timusa i prostate. Dobijanje dovoljno cinka u ishrani je presudno za zdravlje ovih organa.

Istraživanja su pokazala da dodaci cinka smanjuju efekte i tinitisa (zvonjenja u ušima) i makularne degeneracije, čest uzrok slepila kod osoba starijih od 50 godina. Cink takođe štiti oči pojačavajući efekte vitamina A, poznatog kao vitamin koji promoviše dobar vid i može ubrzati oporavak od konjunktivitisa (ružičastog oka) i drugih upalnih bolesti oka.

Share
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com