Top

Dajidzein

Dajidzein je izoflavon, supstanca nalik hormonima koja se nalazi u zrnu soje. Dajidzein je drugi najbogatiji izoflavon u soji, nakon genisteina. Brojne studije su pokazale da, kao i genistein, dajidzein je i fitoestrogen i antioksidant i najčešće se koristi za lečenje stanja pogođenih nivoima estrogena u telu.
Dajidzein inhibira rast raka tako što zauzima mesto estrogena na receptorima u kanceroznim ćelijama kojima je potreban rast estrogena. Dajidzein takođe inhibira rast tumora prisiljavajući ćelije da se normalno diferenciraju, a ne divlje, eksponencijalni rast ćelija koji se vidi u tumorskim ćelijama. Pokazalo se da je dajidzein posebno efikasan u kontroli rasta ćelija leukemije i ćelija melanoma.

Kao fitoestrogen, on oponaša efekte estrogena u organizmu i može biti koristan tretman za stanja izazvana ili pogoršana smanjenjem nivoa estrogena tokom menopauze, uključujući osteoporozu i povećan rizik od srčanih oboljenja. Soja izoflavoni su pokazali sposobnost da snižavaju nivoe lipoproteina niske gustine (LDL ili “loš”) i da pomognu u sprečavanju nakupljanja plaka u arterijama. Takođe je sugerisano da izoflavoni soje mogu biti korisni u lečenju Alchajmerove bolesti sprečavanjem nakupljanja plaka u krvnim sudovima mozga.

Možete dobiti više dajidzeina u svojoj ishrani ako jedete hranu napravljenu od soje ili samu soju. Tofu, sojino mleko, sojino brašno, miso i pečena soja su dobri izvori izoflavona. Na tržištu postoje i suplementi izoflavona koji sadrže značajne količine dajidzeina i genisteina, još jednog anti-kancerogenog fitoestrogena koji se nalazi u soji. Takođe možete dobiti dobru količinu izoflavona iz biljnih kudzu dodataka – kudzu sadrži sojine izoflavone.
Ljudi koji se bave osteoporozom mogu probati ipriflavon, dodatak koji sadrži hemijski izmenjen oblik izoflavona soje, koji je dokazan kao najefikasniji dodatak isoflavona za sprečavanje gubitka kostiju.

Ne postoji preporučena doza za dajidzein, iako je prosečan dnevni unos izoflavona u Japanu oko 200 miligrama. Nije bilo toksičnih sporednih efekata povezanih sa dajidzeinom, ali zato što je to fitoestrogen, postoji određena zabrinutost da bi ona zaista mogla da stimuliše rast karcinoma stimulisanih estrogenom ili da utiče na dejstvo kontraceptivnih pilula. Muškarci i žene kojima je dijagnostikovan rak povezan sa estrogenom ne bi trebalo da konzumiraju izoflavone, jer postoje neka istraživanja koja ukazuju da genistein i dajidzein mogu pogoršati ova stanja.

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com