Top

Dimetilaminoetanol

DMAE, ili dimetilaminoetanol, je jedinjenje koje pomaže da se poboljša koncentracija i pamćenje, a nedavno je bio u centru pažnje zbog svoje sposobnosti da smanji bore, starosne pege i druge znakove starenja.

DMAE je prvobitno proučavan kao potencijal za lečenje hiperaktivnosti kod učenika s poremećajem pažnje (ADHD). Tokom 1970-ih, studije su pokazale da su deca koja su uzimala DMAE bila manje aktivna i da u manje ometali razred, što povećava sposobnost koncentracije u školi. Istraživanja pokazuju da DMAE može pomoći u lečenju simptoma autizma, nedostatka pamćenja, depresije i demencije.
Dimetilaminoetanol pojačava funkciju mozga tako što dovodi do toga da telo proizvodi više acetilholina, neurotransmitera koji šalje poruke i komande u vezi sa emocijama i ponašanjem u mozgu. Smatra se da je acetilholin takođe uključen u proces čuvanja uspomena. Mnogi ljudi se zaklinju u DMAE suplemente, izveštavajući da je DMAE dopuna poboljšala njihovo pamćenje (posebno kratkoročno pamćenje), koncentraciju i mentalnu jasnoću i čak im je pomogla da bolje spavaju.

Dimetilaminoetanol se nalazi u masnoj ribi, ali se i male količine proizvode u telu. Međutim, prosečna osoba dobija dovoljno DMAE da održi pre nego da poboljša funkciju mozga, a nemoguće je dobiti dovoljno DMAE iz prehrambenih izvora za lečenje mentalnih poremećaja.
Dimetilaminoetanol suplementi su široko dostupni u tečnim, kapsulnim, tabletnim i kremnim oblicima. DMAE kreme su pokazale sposobnost da pomognu da se zategne koža i izblede bore, iako nije sigurno kako se postižu ovi rezultati. Ako želite da probate oralne DMAE dodatke, pratite uputstva za doziranje na pakovanju. Najbolje je da počnete sa minimalnom preporučenom dozom, DMAE je pokazala da izaziva glavobolju, napetost mišića i nesanicu kod nekih osoba. Zabeležena je i pospanost. Možda ćete želeti da ga uzmete samo u onim danima kada želite da povećate budnost i fokus.
Napomena: Nemojte uzimati DMAE ako imate poremećaj napadaja ili maničnu depresiju, jer bi to moglo pogoršati ova stanja.

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com