Top

Estradiol

Šta je estradiol?

Estradiol je steroidni hormon napravljen od holesterola i najjači je od tri prirodno napravljenih estrogena. Estradiol je glavni estrogen pronađen u ženama i ima mnoge funkcije, ipak prvo deluje da razvije i održava ženski reproduktivni sistem. Prirodno povećanje koncentracije estradiola u krvi tokom menstrualnog ciklusa, uzrokuje sazrevanje i ispuštanje jajašca; da ovulira. Druga važna uloga estradiola je da zgusne sluzokožu materice tako da jajašce može da implantira ako se oplođuje. Estradiol unapređuje i razvijanje tkiva dojke i povećava gustinu kostiju i hrskavice. Kod žena u premenopauzi, estradiol se uglavnom pravi od strane jajnika. Nivoi estradiola variraju tokom mesečnog menstrualnog ciklusa, najviši tokom ovulaciju i najniži tokom menstruacije. Nivoi estradiola kod žena se polako smanjuju sa godinama, sa velikim opadanjem tokom menopauza kada se jajnici “ugase”. Kod trudnice, posteljica isto proizvodi dosta estradiola, posebno pri kraju trudnoće. Muškarci isto proizvode estradiol; međutim, proizvedene količine su mnogo manje nego kod žena. U testisima, neki testosteroni se pretvore u estradiole i ti estradioli su bitni za proizvodnju spermatozoida. U oba pola, estradiol se takođe proizvodi u mnogo manjim količinama masnim tkivama, mozgom i zidovima krvnih sudova.

Kako se estradiol kontroliše?

Proizvodnja estradiola iz jajnika je kontrolisana ispuštanjem hormona iz hipotalamusa u mozgu i iz hipofize; naziva se reproduktivna osa kod žena i poznata je i kao hipotalamično-hipofizno-jajnička (gonadna) osa. Hipotalamus u bazi mozga ispušta hormon, koji se naziva gonadotropno-oslobađajući hormon. Gonadotropno-oslobađajući hormon onda deluje na hipofizu da bi ispustila dva dalja hormona, luteinizirajući hormon (LH) i folikulo-stimulirajući hormon (FSH). LH I FSH ulaze u krv i stimulišu jajnik; posebno, deluju na ćelije koje okružuju svako jajašce (ćelije sa jajašcem formiraju folikul) stimulisajući folikul da raste i razvija. U poslednjim fazama rasta i razvijanja ćelije koje okružuju jajašce će početi da proizvode oestradiol. Nakon ovulacije jajašca, ovulirani folikul će postati žuto telo (corpus luteum). Žuto telo proizvodi progesteron i oestradiol i prvobitna uloga ova dva hormona je da osiguraju da je sluznica materice potpuno spremna za implantacija, ako dođe do oplodnje. Količina oestradiola (takodje i progesterona) u cirkulaciji komunicira sa hipotalamusom i hipofizom da kontrolišu razvijanje jajašca, ovulaciju i menstrualni ciklus.

Šta se događa ako imam previše estradiola?

Kod žena, visoki nivoi estradiola mogu imati razne efekte. U blagim slučajevima, višak estradiola može uzrokovati akne, zatvor, gubitak libida i depresiju. Mnogo teži efekti se mogu pojaviti; dobijanje na težini, neplodnost kod žena, infarkt, šlog i povećan rizik od razvijanja raka materice ili dojke. Kod muškaraca, višak estradiola može uzrokovati seksualnu disfunkciju, gubitak mišićnog tonusa, povećanje masti u telu i razvijanje ženskih karakterističnosti, kao što je tkivo dojke. Estradiol postoji dominatniji sa godinama i tad se smanjuje proizvodnja testosterona, za koje naučnici misle da mogu biti faktor koji doprinosi raku prostate. Kombinovana oralna kontraceptivna pilula sadrži sintetičke oblike progesterona i oestradiola. Pilula sprečava ovulaciju, koja dovodi do skoro 100% sprečavanja trudnoće. Kao i što sprečavaju ovulacije, sintetički hormoni čine cervikalnu sluz debljom i tako otežavaju spermatozoidima da prođu, smanjujući im šansu da dođu do materice i jajovoda. Sintetički estradiol je dodat da bi se sprečilo krvarenje koje se ponekad javlja kod pulile samo za progesteron (mini pilula).

Šta se događa ako imam premalo estradiola?

Estradiol je neophodan za razvijanje kostiju, tako da ljudi sa manjkom estradiola imaju skeletne probleme kao što su neadekvatan rast kostiju i osteoporoza. Devojčice će takođe naići na probleme tokom puberteta kao što je zakašnjenje puberteta, gubitak puberteta, razvijanje grudi, neredovnost ili totalni gubitak menstrualnog ciklusa  i neplodnost.  Estradiol ima važnu ulogu i u mozgu, gde niski nivoi estradiola mogu uzrokovati depresiju, umor i promene raspoloženja. Proizvodnja estradiola u ženama prirodno opada tokom menopauza i uzrokuje mnoge efekte. U početku uzrokuje znojenje noću, vreline, suvoće vagine i promene raspoloženja, dok tokom dužeg vremena može se razviti osteoporoza. Estradiol se koristi kao zamenska terapija za ublažavnje simptoma menopauze kod žena. Priznati su mnogi za i protiv hormonsko zamenske terapije.

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com