Top

Estriol

Šta je estriol?

Estriol je jedan od 3 estrogen prirodno proizvedenih od strane žena. Nivoi estriola u telu su veoma niski, međutim tokom trudnoće prave se u većim količinama pomoću posteljice. Nivoi estriola su visoki tokom trudnoće, a najveći tačno pred porođaj. Estriol je pokazivač zdravlja fetusa, zato što hemijska forma koja je napravljena u posteljici, dolazi iz druge hemikalije koja se prvo proizvodi u bebinim nadbubrežnim žlezdama i zatim se menja u jetri pre nego što se konačno pretvori u estriol u posteljici.  Uzrokuje rast materice i povećava osetljivost drugih hormona vezanih za trudnoću, time izaziva postepene pripreme za porođaj. Nivoi estriola se povećavaju od 8 nedelje trudnoće i naučnici smatraju da porođaj kreće kada estriol postane dominantan hormon.

Kako se estriol kontroliše?

Estriol se pravi u posteljici od hemikalije koja potiče iz fetusa. Nadbubrežne žlezde fetusa prvo prave hormon dehidroepiandrosteron sulfat (DHEAS). DHEAS se onda prenosi u jetru fetusa i pretvara se u 16a – hidroksi – DHEAS. 16a – hidroksi – DHEAS se zauzvrat prenosi do posteljice, gde se pretvara u estriol. Za većinu trudnoća, većina napravljenih estriola su vezani za druge hemikalije, time sprečavaju estriol da vrši bilo kakve biološke efekte.

Šta se događa ako imam previše estriola?

Iznenadni talas estriola se događa tri nedelje pred porođaj. Ako se talas dogodi ranije, može izazvati raniji porođaj. Neke pripreme za terapiju zamene hormona (HRT) uključuju estriol. Iako telo ostranjuje estriol mnogo brže nego drugi estrogeni, postoje pozitivni i negativni efekti HRT-a.

Šta se događa ako imam premalo estriola?

Kod žena koje nisu trudne, nivoi estriola su veoma niski. Premalo nevezanog estriola tokom trudnoće može ukazati da postoje problemi sa bebom, kao što su Daunov sindrom ili problemi sa posteljicom. Kasnije tokom trudnoće, uporedno sa niskim nivoima estriola mogu uzrokovati da porođaj ne bude prirodan, ali će morati da bude izazvan.

Buduće upotrebe

Kod nekih trudnica sa autoimunim bolestima, uočeno je da njihovi simptomi nisu tako jaki tokom trudnoće, posebno kasnije tokom trudnoće kada su nivoi estriola visoki. Bazirano na ovim ispitivanjima, naučnici istražuju da li je estriol u stanju da potisne autoimune bolesti i stoga da li se može koristiti za ublažavanje nekih simptoma stanja, kao što su multipla skleroza i rheumatoidni artritis.

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com