Top

Estron

Šta je estron?

Estron je jedan od 3 estrogena napravljenih od strane tela. Druga dva hormona estrogena su estradiol i estriol. Estron se prvenstveno pravi u jajnicima, kao i u masnom tkivu i nadbubrežnim žlezdama. Ima slabiju biološku funkciju nego estradiol. Estron je glavni tip hormona estrogena, koji se proizvodu bilo kakvoj količini kod žena u postmenopauzi.

Kako se estron kontroliše?

Malo se zna o tome kako se kontroliše proizvodnja estrona. Kod žena u premenopauzi, oko 50% estrona se prozvodi u jajnicima. Ostalih 50% se proizvodi masnim tkivom i nadbubrežnim žlezdama, koij su izvora estrona kod dece, muškaraca i žena u postmenopauzi. S tim da je estron slabiji od estradiola, smatra se da je estron rezervoar i da se može pretvoriti u estradiol kada je potrebno.

Šta se događa ako imam previše estrona?

Povećana proizvodnja estrona se može javiti kod žena sa rakom dojke i kod muškaraca koji se leče od raka testisa ili prostate (što smanjuje proizvodnju testosterona). Gojazne žene proizvode više estrona iz masnog tkiva. Preterana proizvodnja estrona se može povezati sa razvijanjem raka materice ili dojke. Osim toga, proizvodnja estrogena može da utiče na zdravlje na negativan i na pozitivan način, ali trenutno nije poznato koliko i kako.

Šta se događa ako imam premalo estrona?

Niski nivoi estrogena uzrokuju osteoporozu, umor, vreline, gubitak libida i depresiju. Kako je estron glavni estrogen kod žena u postmenopauzi, smatra se da ovi simptomi mogu pogoršati stanje (koji su isto česti u menopauzi), posebno u slučaju osteoporoze. Međutim, potrebno je još istražiti da bi se utvrdilo

Share
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com