Top

Folikulo-stimulirajući hormon

Šta je folikulo-stimulirajući hormon?

Folikulo-stimulirajući hormon je jedan od gonadotropnih hormona, drugi je liteinizirajući hormon. Oba hormona se ispuštaju hipofizom u krvotok. Folikul-stimulirajući hormon je jedan od hormona koji dovode do razvijanja puberteta i funkcije ženskih jajnika, testista kod muškaraca. Kod žena, folikul-stimulirajući hormon stimuliše rast folikula jajnika u jajniku pre oslobođenja jajašca iz folika tokom ovulacije. Povećana proizvodnja oestradiola. Kod muškaraca, folikulo-stimulirajući hormona deluje na sertoli ćelije iz testisa da stimulišu proizvodnju spermatozoida (spermatogoneza).

Kako se folikulo-stimulirajući hormon kontroliše?

Proizvodnja i ispuštanje folikul-stimulirajućeg hormona reguliše se nivoima cirkulirajućih hormona koji se oslobođaju jajnicima i testisima. Sistem se naziva hipotalamično-hipofizno-adrenalna osa. Gonadotropno-oslobađajući hormon se ispušta iz hipotalamusa i vezuje se za receptore prednje hipofize da bi stimulisao sintezu i ispuštanje hormona za oslobađanje folikula I luteinizirajućeg hormona. Ispušteni folikul-stimulirajući hormon se prenosi u krvotok gde se vezuje za receptore u testisima I jajnicima. Koristeći mehanizam folikul-stimulirajućeg hormona zajedno sa luteinizirajućim hormonom, mogu da kontrolišu funkciju testisa i jajnika. Kod žena kada nivoi hormona počinju da padaju pri kraju menstrualnog ciklusa, oseti se u nervnim ćelijama u hipotalamusu. Ove ćelije proizvode više gonadotropno-oslobađajućeg hormona, što zauzvrat stimuliše hipofizu da proizvodi više folikul-stimulirajućeg hormona luteinizirajućeg hormona i ispušta ih u krvotok. Povećanje folikulo-stimulirajućeg hormona stimuliše rast folikula u jajniku. Sa ovim povećanjem, folikulne ćelije proizvode veće količine oestradiola I inhibina. Zauzvrat, proizvodnja ovih hormona oseća hipotalamus, hipofiza, manje gonadotropno-oslobađajućih hormona I folikulo-stimulirajući hormon će biti oslobođen. Međutim, kako folikul raste, sve više oestrogena se proizvodi od folikula, stimulirajući porast luteinizirajućeg hormona i folikul-stimulirajućeg hormona, što stimuliše oslobađanje jajašca od zrele folikule – ovulacija. Tokom svakog menstrualnog ciklusa, postoji povećanje lučenja folikul-stimulirajućeg hormona u prvoj polovini ciklusa, koji stimuliše rast folikula u jajniku. Posle ovulacije, prekinut folikul formira žuto telo (corpus luteum) da proizvodi visoke nivoe progesterona i zadržava ispuštanje folikul-stimulirajućeg hormona. Pred kraj kruga, žuto telo se lomi, smanjuje se proizvodnja progesterona i sledeći menstrualni ciklus počinje kada se folikul-stimulirajući hormon ponovo podiže. Kod muškaraca, proizvodnja folikul-stimulirajućeg hormona je regulisana cirkulirajućim nivoima testosterona i zadržavajući ih, oba proizvedena od strane testisa. Folikul-stimulirajući hormon reguliše testosterone, kada se oni povećaju to se oseća od nervnih ćelija u hipotalamusu, tako da lučenje gonadotropno-oslobađajućeg hormona i folikul-stimulirajućeg hormona je smanjeno. Suprotno se događa kada je nivo testosterona smanjen. Ova aktivnost je poznata kao kontrola negativno povratne sprege, da bi proizvodnja testosterona ostala ista. Proizvodnja inhibina je isto kontrolisana na sličan način, ali se oseća od ćelija u prednjoj hipofizi pre nego u hipotalamusu.

Šta se događa ako imamo previše folikulo-stimulirajućeg hormona?

Često, povišeni nivoi folikulo-stimulirajućeg hormona su znak zastoja u jajniku ili testisu. Ako gonadi ne uspeju da naprave dovoljno oestrogena, testosterona i inhibina gubi se povratna kontrola folikul-stimulirajućeg hormona iz hipofize, nivoi folikul-stimulirajućeg hormona i luteinizirajućeg hormona će se podići, to se naziva Hipergonadotropno-hipogonadizam. Hipergonadotropno-hipogonadizam je povezan sa primarnim otkazivanjem jajnika ili otkazivanjem testisa. Viđeno je u stanjima kao što su Klinfelterov sindrom kod muškaraca, Turnerov sindrom kod žena. Kod žena, nivoi folikul-stimulirajućeg hormona isto prirodno rastu tokom menstrualnog ciklusa, održavaju smanjenje funkcije jajnika i smanjenje proizvodnje oestrogena i progesterona. Postoje veoma retka hipofizna oboljenja koja mogu da povećaju nivoe folikul-stimulirajući hormon u krvotoku. Prevazilazi negativno povratnu spregu i može (retko) uzrokovati sindrom hiper-stimulacije jajnika kod žena. Simptomi hiper-stimulacije jajnika uključuju proširenje jajnika i potencijalno gomilanje tečnosti u stomaku (izazvan rastom izlaza steroida iz jajnika) što dovodi do bola u predelu karlice.

Šta se događa ako imam premalo folikulo-stimulirajućeg hormona?

Kod žena, nedostatak folikulo-stimulirajućeg hormona dovodi do nedovršenog razvoja u pubertetu I slabe funkcije jajnika. U ovoj situaciji folikuli jajnika ne rastu kako bi trebalo I ne ispuštaju jajašca, tako dovodeći do neplodnosti. Pošto su nivoi folikul-stimulirajućeg hormona u krvotoku niski, ovo stanje se naziva hipogonadotropno-hipogonadizam. Hipogonadotropno-hipogonadizam se javlja u oboljenju Kulmanov sindrom, koji je povezan sa manjim osećajem mirisa. Potrebna je dovoljna aktivnost folikul-stimulirajućeg hormona za proizvodnju dovoljno spermatozoida. U slučaju totalnog odsustva folikulo-stimulirajućeg hormona kod muškarca, može doći do nedostatka puberteta i neplodnosti (azospermia). Delimično odsustvo folikul-stimulirajućeg hormona kod muškarca, može uzrokovati zakasneli pubertet i ograničenu proizvodnju spermatozoida (oligozospermia) sa tim da je moguće i dalje da osoba napravi dete. Gubitak  folikul-stimulirajućeg hormona nakon puberteta dovodi do sličnog gubitka plodnosti.

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com