Top

Folna kiselina

Folna kiselina ili vitamin B9 (koji se nazivaju i folat ili folacin), potrebna je za proizvodnju energije i jak imuni sistem. To je presudno za dobro zdravlje svake ćelije u telu, uključujući ćelije kože, ćelije koje spajaju tanko crevo i crvene i bele krvne ćelije. Folna kiselina pomaže u formiranju DNK i RNK u našim genima, koji su potrebni za regulaciju formiranja ćelija, crvenih krvnih zrnaca, ćelija kože i ćelija koje spajaju tanko crevo.

Goveđa i pileća jetra i lisnato zeleno povrće, kao što su brokuli, kelj, blitva, spanać i romina salata su bogate folnom kiselinom. A spanać je jedan od najboljih prirodnih izvora vitamina B6 – pola kilograma svežeg spanaća sadrži 463 mikrograma folne kiseline, što je ukupna preporučena količina za dijete (RDA) za većinu ljudi!Drugi prirodni izvori vitamina B9 uključuju voće, naročito banane, narandže i dinju; pivski kvasac, pšenične klice, pirinač, ječam, grašak, mleko, pečurke, korenasto povrće, losos, tuna i špargle.
Drugi prirodni izvori vitamina B9 uključuju voće, naročito banane, narandže i dinju; pivski kvasac, pšenične klice, pirinač, ječam, grašak, mleko, pečurke, korenasto povrće, losos, tuna i špargle.
Kao dokaz o koristima koje pruža B9, FDA takođe zahteva utvrđivanje folne kiseline svih vrsta hleba, brašna, kukuruznog brašna, pirinča, rezanaca, testenina i drugih proizvoda od žitarica.

Što se tiče toga da li treba da uzimate suplemente vitamina B9, treba napomenuti da je folna kiselina rastvorljiva u vodi (apsorbujete samo polovinu folne kiseline koju jedete) i lako je uništiti mikrotalasnom obradom, prekuvavanjem ili ponovnim zagrevanjem. Ovo otežava dobijanje RDA iz vaše dijete.
Takođe, postoje dokazi da se folna kiselina zapravo bolje apsorbuje u sistem u svom dopunskom obliku, posebno u kombinaciji sa vitaminom B12 i vitaminom C. Vitamin C sprečava da se folna kiselina prebrzo razgradi u vašem telu.
Za svakog od 11 godina i starijim preporučeni dnevni unos je 400 mikrograma. Ženama je potrebno više od 400 mikrograma folne kiseline tokom trudnoće, a dodatnih 100 mikrograma tokom dojenja.

Budući da je za pravilno funkcionisanje genetskog materijala DNK i RNK potrebna folna kiselina, ona je ključna za razvoj normalnog fetusa. Sve žene u reproduktivnom dobu treba da dobijaju 400 mikrograma dnevno, bez obzira na to misle li da su trudne ili ne. Kritični događaji u fetalnom razvoju, kao što je regulacija razvoja nervnih ćelija u embrionu, javljaju se tokom prvih 6 nedelja trudnoće. Dokazano je da uzimanje 400 mikrograma folne kiseline svakog dana smanjuje mogućnost nastanka defekta Neural Tube (NTD) za 50 i 75%! Najčešći oblici NTD su spina bifida (deca se rađaju sa izloženim spinalnim živcima) i anencefalija (deca se rađaju sa nerazvijenim mozgom).

Share
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com