Top

Gastrin

Šta je gastrin?

Gastrin je hormon proizveden od ‘G’ – ćelija u sluznici želudca i gornjeg tankog creva. Tokom obroka, gastrin stimuliše želudac da se oslobodi želudačne kiseline. Dozvoljava želudcu da slomi proteine unesene hranom i da upija određene vitamine. Deluje kao dezinfikaciono sredstvo I ubija većinu bakterija koje se unose u stomak pomoću hrane, smanjujući rizik infekcije creva. Dodatno, gastrin stimuliše pražnjenje žuči iz žučne kese i pankreas da luči. Žuč I pankreasni enzimi pomažu u varenju hrane u tankom crevu. Gastrin stimuliše rast želudca i povećava kontrakcije mišića creva tokom varenja.

Kako se gastrin kontroliše?

Pre obroka, iščekivanje hrane stimuliše nerve u mozgu koji daju signal želudcu I stimulišu ispuštanje gastrina. Ispuštanje gastrina je isto stimulisano širenjem zidova želudca tokom obroka, prisutnosti neke hrane (uglavnom proteina) sa praznim želudcem i povećanjem PH vrednosti u želudcu (tj. kiselina u želudcu se smanjuje). Proizvodnja i oslobođavanje gastrina je usporeno hormonom somatostatin, koji se ispušta kada se želudac prazni na kraju obroka I kada PH vrednost želudca ima više kiseline.

Šta se događa ako imam previše gastrina?

Višak gastrina može nastati zbog gastrin-izlučenog tumora (gastrinom, isto poznat kao Zolinger-Elisonov sindrom) nastaje sa tankim crevom (konkretno sa gornjim delom, poznato kao duodenom) ili u pankreasu. U gastrinomama su visoki nivoi gastrina i pomeraju se oko creva stimulisajući ispuštanje kiseline, dovodeći do stomaka i do čireva tankog creva koji mogu da puknu. Visoki nivoi želudačne kiseline mogu da uzrokuju dijareju zato što je sluznica tankog creva oštećuje. Visoki nivoi cirkulacije gastrina mogu da nastanu kada je PH vrednost u želudcu visoka (tj. nema dovoljno kiseline), na primer, kod perniciozne anemije ili atrofičnog gastritisa, kada je sluznica želudca oštećena i nesposobna da proizvodi I oslobađa kiselinu I tokom tretmana antacidnim lekovima. Gastrin isto stimuliše rast želudca, pa se misli da visoki nivoi gastrina mogu da učestvuju u razvijanju određenih kancera digestivnog trakta. Međutim to naucno nije dokazano.

Šta se događa ako imam premalo gastrina?

Retko je posedovanje manjka gastrina. Međutim, niski nivoi gastriničke kiseline mogu da povećaju rizik infekcije creva i mogu da ograniče sposobnost želudca da vari hranu.

 

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com