Top

Glukagon

Šta je glukagon?

Glukagon je hormon koji učestvuje u kontrolisanju nivoa šećera u krvi (glukoze). Proizvodi se od alfa ćelija, koje se nalaze u Langerhansovim otočićima. Langerhansovi otoci se nalaze u pankreasu i od njih se ispušta glukagon u krvotok. Alfa ćelije koje izlučuju glukagon okružuju beta ćelije, koje luče insulin, održavajući blisku vezu između ova dva hormona. Uloga glukagona u telu je da spreči opadanje nivoa glukoze u krvi. Da bi mogao da spreči opadanje, glukagon deluje na jetru na nekoliko načina:
– stimulira konverziju uskladištenog glukagona ( uskladištenog u jetri) do glukoze, koja može da se ispusti  u krvotok. Proces se naziva gluikogenoliza.
– promoviše proizvodnju glukoze iz molekula amino kiselina. Proces se naziva glukoneogeneza.
– smanjuje potrošnju glukoze od strane jetre, da bi se što više glukoze izlučilo u krvotok, zarad odrzavanja nivoa glukoze u krvi.

Kako se glukagon kontroliše?

Glukagon deluje zajedno sa insulin hormonom u nameri da kontrolišu nivo šećera u krvi i da ih održi unutar zadatih nivoa. Glukagon se ispušta da zaustavi opadanje nivoa šećera u krvi (hipoglikemija) , dok je insulin ispušta da zaustavi porast nivoa šećera u krvi (hiperglikemija). Oslobođavanje glukagona je stimulisano niskim nivoom glukoze u krvi, obrocima bogatim proteinima i adrenalinom (još jedan važan hormon za borbu protiv niskog nivoa glukoze u krvi). Oslobođenje glukagona je sprečeno povećanjem glukoze u krvi i ugljenim hidratima u obrocima, pronađenim u ćelijama pankreasa. Tokom dužeg vremenskog perioda, glukagon je presudan u reakciji tela na nedostatak hrane. Na primer, glukagon podstiče korišćenje skladišta masti za energiju  da bi sačuvao zalihe glukoze.

Šta se događa ako imam previše glukagona?

Redak tumor pankreasa, glukagonoma ,može da luči više glukagona. Tumor može da uzrokuje šećernu bolest, gubitak kilaže, trombozu> trombozu vena i karakteristični osip kože.

Šta se događa ako  imam premalo glukagona?

Neobični slučajevi manjka lučenja glukagona je prijavljeno kod beba. Rezultira se ozblljno niskim nivoima glukoze u krvi, što ne može biti kontrolisano bez primene glukagona. Glukagon se može davati injekcijom u nameri da vrati nivoe glukoze u krvi koji su opali zbog insulina (čak i kod pacijenata koji nisu pri svesti). Može povećati oslobođavanje glukoze iz zaliha glukagona više nego što insulin može da suzbije. Efekat glukagona je ograničen, zato je veoma bitno da se jedu obroci sa ugljenim hidratima, kada se osoba dovoljno oporavi.

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com