Top

Glukagonu-sličan peptid 1

Šta je glukagonu-sličan peptid 1?

Glukagonu-sličan peptid 1 pripada porodici hormona inkretini. Inkretini su ime dobili jer smanjuju proizvodnju insulina. Glukagonu-sličan peptid 1 je produkt molekula pre-proglukagona, to je polipeptid koji je podeljen da napravi mnoge hormone, uključujući glukagon. Zato što dolaze iz istog izvora, ovi hormoni dele neke sličnosti i po tome i dobijaju imena ( glukagonu-sličan). Ćelije koje se nalaze u sluznici tankog creva (L-ćelije) su veliki izvori glukagona-sličnog peptida 1, ipak luče se u manjim količinama od strane pankreasa i centralnog nervnog sistema. glukagonu-sličan peptid 1 podstiče ispuštanje insulina iz pankreasa, povećava volumen ćelija u pankreasu, koje proizvode insulin (beta ćelije) i drži ispuštanje glukagona nazad. Glukagonu-sličan peptid 1  povećava i osećaj sitosti tokom i između obroka, delujući na centre apetita u mozgu i na usporavanje pražnjenja želudca.

Kako se glukagonu-sličan peptid 1 kontroliše?

Glavni stimulator ispuštanja glukagona-sličnog peptida 1 je hrana sa povećanim nivoima hormona, viđenim nakon 10 minuta od početka obroka i ostaje povećano u cirkulaciji krvi nekoliko sati kasnije. Samostatin hormon zadržava proizvodnju glukagonu-sličan peptida 1.

Šta se događa ako imam previše glukagona-sličnog peptida 1?

Ne postoje poznati slučajevi posedovanja viška glukagona-sličnog peptida 1. Nedavno su razvijeni lekovima koji imitiraju glukagona-sličnog peptida 1 u cirkulaciji krvi, kako bi se poboljšala kontrola nivoa glukoze u dijabetesu tipa-2. Nivoi glukagona-sličnog peptida 1 se prirodno povećavaju nakon nekih operacija, kod operacija koje su povezane sa kilažom i smatra se da one doprinose gubitku težine i poboljšanju dijabetesa tipa-2.

Šta se događa ako imam premalo glukagona-sličnog peptida 1?

Manjak glukagona-sličnog peptida 1 ispuštenim nakon obroka, može povećati verovatnoću gojaznosti. Pošto glukagonu-sličan peptid 1 smanjuje apetit nakon obroka, ako telo ispusti manje glukagona-sličnog peptida 1, individue mogu jesti više hrane tokom obroka i da imaju veću želju za grickalicama između obroka. Dijeta ili prirodan gubitak težine je povezan sa smanjenjem glukagona-sličnog peptida 1. Rezultat može biti povećan apetit i tendencija za povratkom izgubljene težine. Međutim, potrebna su još istraživanja da bi se potvrdilo.

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com