Top

Glukozno zavisan insulinotropni peptid

Šta je glukozno zavisan insulinotropni peptid?

Glukozno zavisan insulinotropni peptid je hormon ispušten iz tankog creva, koji smanjuje ispuštanje insulina nakon unosa hrane. Član je porodice inkretini hormona, gde je glavni član glukagonu-sličan peptid. glukozno zavisan insulinotropni peptid je napravljen i lučen prvenstveno iz prednjeg dela tankog creva pomoću specijalnih ćelija, poznate kao K ćelije. Glavna aktivnost se događa u pankreasu, gde  glukozno zavistan insulinotropni peptid napada beta ćelije koje proizvode insulin.  Glukozno zavistan insulinotropni peptid stimuliše ispuštanje insulina iz beta ćelija u pankreasu, u nameri da održi nizak nivo šećera u krvi posle jela. Povećava i proizvodnju beta ćelija i smanjuje brzinu rušenja istih. Iako je ovo glavna funkcija glukozno zavisno insulinotropnog peptida, receptori za glukozno zavisnog insulinotropnog peptida se takođe nalaze i u  drugim organima tela i imaju nekoliko efekta:
– U mozgu – glukozno zavistan insulinotropni peptid stimluše rast ćelija koje imaju sposobnost da se podele i na kraju da se razviju u nervne ćelije.
– U kosti – glukozno zavistan insulinotropni peptid povećava formranje kosti uz istovremeno smanjenje razgradnje kostiju.
– Masna tkiva – glukozno zavistan insulinotropni peptid je poznat da povećava količinu masti u telu povećavajući formiranje masnih ćelija.

Kako se glukozno zavisan insulinotropni peptid kontroliše?

Glavni pokretač ispuštanje glukozno zavisno insulinotropnog peptida je hrana, posebno masna hrana ili hrana bogata šećerom. Kada je pušten u krvotok, nivoi glukozno zavisno insulinotropnog peptid ne ostaju dugo visoki. NIvoi se slome veoma brzo (posle čak 7 minuta) i ne cirkuliraju zadugo u krvi. Ispuštanje glukozno zavisno insulinotropnog peptida je sprečen  hormonom samostatin, proizvedenom u pankreasu i gastroitestinalnom traktu.

Šta se događa ako imam previše glukozno zavisnog  insulinotropnog peptida?

Trenutno nema jasnih slučajeva posedovanja viška glukozno zavisnog insulinotropnog peptida. Međutim, povećani nivoi glukozno zavisno insulinotropnog peptida su povezani sa dijabetesom tipa 2 i sa gojaznošću. Oboleli od dijabetesa tipa 2 imaju povećane nivoe glukozno zavisno insulinotropnog peptida, ali nije utvrđeno da li su povećani nivoi uzrok ili posledica ovog oboljenja. Kod dijabetesa tipa 2, glukozno zavistan insulinotropni peptid ne funkcioniše koliko bi trebalo, tako da je manje efektivan u stimulaciji ispuštanja insulina. Znači da pacijenti imaju više šećera u krvi (hiperglikemija), što pogoršava stanje dijabetesa tipa 2. Sa stanjem gojaznosti, naučnici veruju da konzumiranje masne hrane dovodi do preterane proizvodnje glukozno zavistno insulinotropnog peptida, što znači da se proizvodi više masnih tkiva.

Šta se događa ako imam premalo glukozno zavisno insulinotropnog peptida?

Trenutno ne postoje poznate posledice manjka  glukozno zavisno insulinotropnog peptida.

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com