Top

Glutamin

Glutamin je aminokiselina koja pomaže u izgradnji i održavanju mišića tela. Takođe pomaže u uklanjanju toksičnog amonijaka iz jetre i pomaže u održavanju zdravog centralnog nervnog sistema.
Glutamin lako prolazi kroz krvno-moždanu barijeru, zaštitnu barijeru koju formiraju crvene krvne ćelije i glija mozga koja štiti mozak od bilo kakvih toksina, bakterija i virusa, itd., koji kruže krvotokom. Unutar mozga glutamin se može pretvoriti u glutaminsku kiselinu, još jednu aminokiselinu koja pomaže u održavanju pravilne funkcije mozga; takođe povećava nivo gama-aminobutirne kiseline (GABA), aminokiseline koja deluje kao neurotransmiter u telu. Dodaci L-glutamina mogu poboljšati mentalnu funkciju i koristiti se za lečenje epilepsije, depresije, šizofrenije i senilnosti. Glutamin je takođe važan izvor energije za nervni sistem. Ako mozak ne prima dovoljno glukoze, kompenzira se povećanjem metabolizma glutamina za energiju. Korisnici glutamina često prijavljuju višak energije, manje zamora i bolje raspoloženje.

Glutamin podstiče zdravi digestivni trakt tako što pomaže u uravnoteženju kiselinsko-alkalnih nivoa u telu. Glutamin iz hrane može se direktno apsorbovati u ćelije tankog creva i stoga može biti od pomoći ljudima sa digestivom koji imaju problema sa apsorbovanjem hranljivih materija. Neki zdravstveni profesionalci smatraju da suplementi glutamina mogu biti od koristi osobama sa intestinalnim problemima kao što su ileitis i Krohnova bolest. Pomaže u uklanjanju toksičnog amonijaka iz jetre – višak azota u jetri vezuje se za glutaminsku kiselinu da bi se formirao glutamin, a ne da se pretvara u amonijak. Takođe štiti jetru od efekata predoziranja alkoholom i acetaminofenom.

Glutamin pomaže u transportu azota i na druge delove tela, posebno na mišiće. Regulisajući nivoe azota i pomagajući u obnavljanju zaliha glikogena u mišićima, glutamin pomaže u sprečavanju sloma mišića tokom posebno napornih treninga. Mnogi ozbiljni bodibilderi zaklinju se u glutamin za očuvanje i izgradnju mišićne mase. Glutamin je najrasprostranjenija pojedinačna aminokiselina u krvi i mišićnom tkivu; do 60% sadržaja aminokiselina u tkivu skeletnog mišića je glutamin. Budući da ova aminokiselina pomaže u izgradnji i održavanju mišića, dopunski glutamin može biti koristan za dijetetičare, bodibildere i svakoga sa hroničnim oboljenjima koji zahtevaju dugotrajan odmor koji može doprineti pogoršanju mišića, kao što je rak ili AIDS.

Glutamin podstiče normalno deljenje ćelija u celom telu. To je ključ za razvoj DNK i RNK i za formiranje ćelija koje funkcionišu kao deo imuno sistema, kao što su timociti, limfociti i makrofagi. Bez dovoljno glutamina, imuno sistem bi prestao da funkcioniše. Iz tog razloga se glutamin ponekad preporučuje osobama koje pate od bolesti povezanih sa neispravnim imunim sistemom, kao što su reumatoidni artritis, hronični umor, sklerodermija i AIDS. Takođe može biti koristan onima koji se oporavljaju od operacije ili akutne povrede – kada je telo pod stresom, može da oslobodi čak jednu trećinu glutationa u mišićima da bi obezbedilo dodatno gorivo za mesto povrede, a dopuna može biti neophodna da bi se sprečila mišićna kanibalizacija.

Glutamin se nalazi u mnogim namirnicama, ali se lako uništava kuvanjem. Ako se jedu sirovo, spanać i peršun su dobri izvori. Glutation je dostupan u kapsulama i praškovima i dodaje se većini kompleksa aminokiselina. Takođe je uključen u mnoga praškasta pića koja se prodaju kao pojačivači mišića. Svako ko ima probleme sa jetrom ili bubrezima, Reieov sindrom ili bilo koji drugi poremećaj koji može dovesti do nakupljanja amonijaka u krvi, ne trebaju uzimati glutamin, jer može pogoršati ova stanja.

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com