Top

Glutation peroksidaza

Glutation peroksidaza (GSH) je najrasprostranjeniji prirodni antioksidant. GSH štiti vaš vid, jača imuno sistem, pomaže u pretvaranju ugljenih hidrata u energiju i sprečava stvaranje oksidiranih masti koje mogu doprineti aterosklerozi.

Glutation je jedinjenje klasifikovano kao tripeptid napravljen od tri aminokiseline: cistein, glutaminska kiselina i glicin. Glutation se takođe nalazi u svakom delu tela, posebno u plućima, crevnom traktu i jetri. Telo proizvodi i skladišti najveće količine GSH u jetri, gde se koristi za detoksifikaciju štetnih jedinjenja tako da se mogu ukloniti iz organizma kroz žuč. Jetra takođe dovodi GSH direktno do crvenih i belih krvnih zrnaca u krvotoku; pomaže u očuvanju zdravlja crvenih krvnih i belih krvnih zrnaca kako bi se povećala snaga imunor sistema u borbi protiv bolesti. Izgleda da glutation peroksidaza ima i anti-age efekat na telo. Nivoi GSH opadaju sa godinama, a nedostatak glutationa pokazuje da telo ostavlja veću osetljivost na oštećenja od slobodnih radikala, čime se ubrzava oksidacija (nošenje) tela.

Nedostatak glutationa može imati razoran efekat na nervni sistem, uzrokujući takve simptome kao što su nedostatak ravnoteže i koordinacije, mentalni poremećaji i drhtanje. Svaka bolest (čak i loša prehlada), hronični poremećaji kao što su astma i reumatoidni artritis, povreda ili velika izloženost zagađivačima može izazvati nedostatak GSH – a. To je zato što vaše telo koristi više GSH – a kada podržava bela krvna zrnca i oslobađa telo od toksina.
Glutation peroksidaza se nalazi u gotovo svakom voću i povrću. Acorn skuash (vrsta tikve) , špargla, avokado, dinja, grejp, bamija, narandža, breskva, krompir, spanać, jagode, paradajz, lubenica i tikvice su svi dobri izvori GSH – a. Neke vrste povrća, kao što su brokuli, kupus, prokelj, karfiol, kelj i peršun, ne samo da daju GSH, već i zapravo stimulišu telo da proizvodi više ovog moćnog antioksidanta. Kuvanje uništava mnogo glutationa u svežem voću i povrću, tako da možete dobiti najviše GSH-a iz ove hrane tako što ćete ih jesti sirove ili na pari. Konzumiranje hrane bogate glutaminom, kao što su nemasno meso, jaja, pšenične klice i celovite žitarice, takođe može stimulirati jetru da proizvodi više GSH-a.
Nema preporučenog dijetetskog dodatka (RDA) za GSH, ali suplementi nemaju poznate štetne sporedne efekte. Dodaci glutationu mogu biti skupi, ali postoji pitanje o sposobnosti tela da apsorbuje GSH efikasno u dodatnoj formi. Ako želite da uzimate dodatke GSH, samo ih vodite uz obroke da biste maksimalno iskoristili apsorpciju.

Još jedan, a neki kažu i bolji, način da se podigne nivo glutationa je uzimanje cisteina, glutaminske kiseline i glicina, sirovina koje koristi za proizvodnju ovog jedinjenja. N-acetil oblik cisteina (NAC) se lako apsorbuje u organizmu, a dodaci glutamina su dostupni u prahu koji je jeftin, bez ukusa, bez mirisa i lako se rastvara u vodi. Uobičajena doza za dodatni glutamin je od 1.000 do 5.000 miligrama.
Riblje ulje, riboflavin (vitamin B2), vitamin C i selen takođe podstiču proizvodnju i apsorpciju GSH. U stvari, bez selena, minerala u tragovima koji takođe pomaže da vitamin E deluje efikasnije, telo ne može da proizvodi glutation. Pobrinite se da dobijate dosta ovih hranljivih sastojaka kako biste održali svoje telo zdravim i jakim u bilo kom uzrastu.

Share
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com