Top

Gonadotropin-oslobađajući hormon

Šta je gonadotropin-oslobađajući hormon?

Gonadotropin-oslobađajući hormon je napravljen i izlučen specijalnim nervnim ćelijama u hipotalamusu mozga. Ispušta se u sitne krvne sudove, koje nose gonadotropin-oslobađajući hormon iz mozga do hipofize, gde stimuliše proizvodnju dva hormona – folikulo-stimulirajućeg hormona i luteinizirajućeg hormona. Folikulo-stimulirajući hormon i luteinizirajući hormon se ispuštaju u glavnu cirkulaciju i deluju na testise i jajnike da pokrenu i održe njihove reproduktivne funkcije. Folikulo-stimulirajući hormon i luteinizirajući hormon kontrolišu nivoe proizvedenih hormona pomoću testisa i jajnika (kao što su testosteroni, oestradioli i progesteroni) i bitni su u proizvodnji spermatozoida kod muškaraca i u proizvodnji i sazrevanju jajašca tokom svakog menstrualnog ciklusa žene.

Kako se gonadotropin-oslobađajući hormon kontroliše?

Tokom detinjstva, nivoi gonadotropin-oslobađajućeg hormona su ekstremno niski, ali kako dolazi pubertet povećavaju se nivoi gonadotropin-oslobađajućih hormona i pokreću seksualnu zrelost. Kada su jajnici i testisi totalno u funkciji, proizvodnja gonadotropin-oslobađajućih hormona, luteinizirajućih hormona i folikulo-stimulirajućih hormona  je kontrolisana testosteronima (kod muškaraca) i estrogenima (na primer oestradiol) i progesteronima (kod žena). Ako se nivoi ovih hormona povećaju, proizvodnja gonadotropin-oslobađajućih hormona se smanjuju i obrnuto. Postoji jedan izuzetak ovih očekivanja; kod žena, u sredini menstrualnog ciklusa, oestradiol (proizveden folikulo-stimulirajućim hormonom u jajniku koji poseduje dominatno jajašce) dostiže do kritične tačke. Stimuliše veliko povećanje u lučenju gonadotropin-oslobađajućih hormona i stoga i jačinu luteinizirajućih hormona, što stimuliše oslobođenje sazrelog jajašca. Proces se naziva ovulacija.

Šta se događa ako imam previše gonadotropin-oslobađajućih hormon?

Nisu poznati efekti posedovanja viška gonadotropin-oslobađajućih hormona. Veoma retko, mogu se razviti pituitarni adenomi (tumori), što povećava proizvodnju gonadotropin-oslobađajućih hormona, dovodeći do preterane proizvodnje testosterona ili estrogena.

Šta se događa ako imam premalo gonadotropin-oslobađajućih hormona?

Manjak gonadotropin-oslobađajućih hormona tokom detinjstva znači da osoba neće proći kroz pubertet. Primer je redak genetski simptom, nazvan Kalmanov sindrom i uzrokuje gubitak razvijanja gonadotropin-oslobađajućih hormona – proizvedenim u nervnim ćelijama sa posledicama ne razvijanja puberteta i seksualne zrelosti. Češće je kod muškaraca nego kod žene da dođe do ne razvijanja testisa ili jajnika i neplodnosti. Trauma ili oštećenje hipotalamusa može uzrokovati gubitak lučenja gonadotropin-oslobađajućih hormona, što će zaustaviti proizvodnju folikulo-stimulirajućih hormona i luteinizirajućih hormona što dovodi do gubitka menstrualnog ciklusa kod žena (amenoreja), gubitka proizvodnje sprematozoida kod muškaraca i gubitka proizvodnje hormona iz testisa i jajnika.

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com