Top

Hormon faktora rasta

Šta je hormon faktora rasta?

Hormon faktora rasta je hormon proizveden u hipotalamusu. Glavna uloga hormona faktora rasta je stimulacija hipofize da proizvodi i ispušta hormon rasta u krvotok. Posle toga, hormon faktora rasta deluje praktično na svako tkivo u telu da kontroliše metabolizam i rast tela. Hormon rasta stimuliše proizvodnju insulin-sličnog hormona rasta u jetri i drugim organima i onda deluje na tkiva da kontrolišu metabolizam i rast tela. Pored efekta na lučenje hormona rasta, hormon faktora rasta utiče i na spavanje, unos hrane i pamćenje. Delovanje hormona faktora rasta na hipofizu je sprečeno samostatinom, hormonom proizvedenim u hipotalamusu, koji sprečava oslobođenje hormona faktora rasta.

Kako se hormon faktora rasta kontroliše?

U nameri da održi ravnotežu proizvodnje hormona: hormona faktora rasta, samostatina, hormona rasta i hormona insulin-sličan faktor rasta 1 nivoi se međusobno regulišu. Posledica delovanja hormona faktora rasta je povećanje cirkulirajućih hormona faktora rasta i insulin-sličnog hormona faktora 1, što zauzvrat deluje na hipotalamus da spreči proizvodnju hormona faktora rasta i stimuliše lučenje samostatina. Samostatin onda sprečava ispuštanje hormona  rasta iz hipofize i prizvodnu hormona faktora rasta hipotalamusom, stoga deluje kao prigušivač lučenja hormona rasta.Mnogi drugi faktori i fiziološka stanja kao što su spavanje, unos hrane,vežbanje i stres mogu isto da imaju efekat na hipotalamus da ispušta samostatin i hormon faktora rasta.

Šta se događa ako imam previše hormona faktora rasta?

Prevelika proizvodnja hormona faktora rasta može biti uzrokovana hipotalamičnim tumorima ili tumorima lociranim u drugim delovima tela (ektopični tumori). Posledice viška hormona faktora rasta je povećanje niova hormona rasta u krvotoku i u mnogim slučajevima proširenje hipofize. Kod odraslih, višak hormona faktora rasta razvija stanje, koje se naziva akromegalija, gde se obolelima znoje dlanovi i   stopala i dolazi do promena u licu.Oboleli imaju proširenje organa i ozbiljne poremećaje funkcije kao što su visok krvni pritisak, dijabetes i bolest srca. Povećani nivoi hormona rasta se mogu dogoditi kod dece pre nego što dostignu njihovu visinu, što može dovesti do većeg rasta kostiju dovodeći da dete bude abnormalno visoko. Stanje se naziva gigantizam. Međutim, u mnogim slučajevima, preterana proizvodnja hormona faktora rasta je uzrokovana hipofiznim pituitarnim tumorima koji proizvode hormone rasta; jedino u retkim slučajevima višak hormona rasta je uzrokovano preteranom proizvodnjom hormona faktora rasta.

Šta se događa ako imam premalo hormona faktora rasta?

Ako hipotalamus proizvodi premalo hormona faktora rasta, proizvodnja i ispuštanje hormona rasta iz hipofize je oslabljeno, što dovodi do manjka hormona rasta (nedostatak hormona rasta kod odraslih). Kada se sumnja da osoba ima nedostatak hormona rasta, radi se “test stimulacije hormona rasta” koristeći hormon faktora rasta ili druge supstance, kako bi se odredila sposobnost hipofize da oslobodi hormon rasta. Nedostatak hormona rasta tokom detinjstva je povezano sa neuspešnim rastom i odloženom fizičkom zrelošću. Kod odraslih, najvažnije posledice manjka nivoa hormona rasta su promene u strukturi tela (smanjenje mišića i mase kostiju i povećana masnoća tela), umor, manjak živahnosti i loš kvalitet zdravog života.

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com