Top

Humani horionski gonadotropin

Šta je humani horionski gonadotropin?

Humani horionski gonadotropin je hormon koji se proizvodi pomoću ćelija okruženim rastućim hormonom embriona; ove ćelije proizvode posteljicu. Humani horionski gonadotropin se može otkriti u urinu 7-9 dana posle oplodnje, pošto se embrion veže i implantira u materici; humani horionski gonadotropin čini osnovu testova bez recepta i testova za trudnoću u bolnicama. Tokom menstrualnog ciklusa, kada se jajašce ispusti iz jajnika tokom ovulacije, ostaci folikula jajnika (koji zatvaraju jajašce) formira novi, privremeni jajnik koji se naziva corpus luteum, stoga privremeni jajnik proizvodi hormon progesteron. Nakon dve nedelje, ako ovulirano jaje ostane neoplođeno, corpus luteum zaustavlja proizvodnju progesterona i razbija se. Kroz mehanizam povratka, ova aktivnost daje signal hipofizi da proizvodi folikulo-stimulirajuće hormone (i da smanji količinu luteinizirajućih hormona), koji započinje sledeći menstrualni ciklus. Međutim, u slučaju da je  ovulirano jaje oplođeno sprematozoidima i da je embrion koncipiran, corpus luteum nastavlja proizvodnju progesterona sve dok posteljica nije stabilna (posteljica onda preuzima kontrolu nad proizvodnjom progesterona). Važno je da corpus luteum nastavi da proizvodi progesterona, zato što gubitak progesterona može dovesti do prolivanja materice (menstruacije), što će sprečiti implantiranje embriona. Humani horionski gonadotropin je embrionični hormon koji osigurava da corpus luteum nastavi da proizvodi progesterone, tokom prvo tromesečja trudnoće. Kao i održavanje proizvodnje progesterona iz jajnika, humani horionski gonadotropin može imati i ulogu da sluzokoža materice (endometrijum) je spremna da primi implantiranje embriona.

Kako se humani horionski gonadotropin kontroliše?

Humani horionski gonadotropin se proizvodi od srane trofoblatsnih ćelija, kioje okružuju embrion u razvoju oko 5 dana trudnoće.  Kako se nastavlja razvijanje embriona i posteljice, količina humano horionskog gonadotropina u krvi se duplira svaki 2-3 dan i nivoi dostižu vrhunac posle 6 nedelja trudnoće. Kada dostignu vrhunac, nivoi humano horionskog gonadotropina opadaju (ipak ostaju vidljivi tokom trudnoće). Kada je posteljica stabilna, postaje glavni izvor proizvodnje progesterona (oko 12 nedelje trudnoće) i humani horionski gonadotropin nije više odgovoran za održavanje funkcije jajnika. Međutim, humani horionski gonadotropin može imati druge efekte dalje tokom trudnoće; takve uloge se trenutno istražuju.

Šta se događa ako imam previše humano horionskog gonadotropina?

Ne postoje jake negativne posledice posedovanja viška humano horionskog gonadotropin hormona. Visoki nivoi humano horionskog gonadotropina su retki, međutim mogu ukazati na hiper-proliferaciju posteljice (nazivaju se i hidatidiformnim molovima ili molarnim trudnoćama), što dovodi do kancera (gestacijski horiokarcinom) u nekim slučajevima. Nivoi humano horionskog gonadotropin hormona se mogu povećati i kod nekih kancera, koji nisu povezani sa trudnoćom ( na primer: bubrega, dojke, plućnog krila i creva). U takvim slučajevima, nivoi humano horionskog gonadotropin hormona u urinu ili krvi mogu poslužiti kao markeri tumora. U trudnoći, postoji povezanost između visokih nivoa humano horionskog gonadotropin hormona i slučaj Daunovog sindroma. Isttraživanja su pokazala da su nivoi humano horionskog gonadotropin hormona u trudnoći sa Daunovim sindromom otprilike dvostruko veći nego kod trudnoće koja nije zahvaćena Daunovim sindromom. Međutim, visoki nivoi humano horionskog gonadotropin hormona ne uzrokuju Daunov sindrom (radije je uzrokovan dodatnim hromozomima u poziciji 21), ipak potrebna su dodatna istraživanja da bi se potvrdilo.

Šta se događa ako imam premalo humano horionskog gonadotropin hormona?

Niski nivoi humano horionskog gonadotropin hormona mogu uzrokvati prekid trudnoće. Smanjeni nivoi humano horionskog gonadotropin hormona su često opaženi kod ektopičnih trudnoća (kada je embrion implantiran izvan materice) ili kod pobačaja.

Share
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com