Top

Ishrana za dodavanje mišićne mase

Sama ishrana za dodavanje misićne mase nije komplikovana, naravno da je potrebno pratiti odredjeni koncept ishrane. Ishrana gde je potrebno izgraditi kvalitetnu mišićnu masu bez dodavanja masti je dosta zahtevna. Samim tim je i potreban adekvatan pristup stručne osobe, ali ako već radite na svoju ruku ne treba se previše opterećivati oko kolicine hrane, potrebno je da se fokusirate na istrajnost u ishrani.

Kvalitetna ishrana ispred količine.

Kvalitet nutrijenata prednjači naspram količine.

Početnici prave direktnu grešku u izboru hrane, misleći da ako unose više hrane, porast mišića u telu je brži. Ova taktika uspeva samo u ranim fazama, kao kod svakog početnika sinteza nutrijenata i anaboličko okruženje je tek startovano.

Telo traži veliki broj kalorija i nutrijenata dok ne pronadje svoju vagu, u kasnijim fazama uzima iz ishrane skoro ujednačenu količinu. Ostatak može biti skladišteno u rezerve.

Da bi se nastavila anabolička sinteza potrebno je telu dati jake i kvalitetne nutrijente, samim tim je potrebno od jutra do mraka telo snabdevati čistim i kvalitetnim izvorima proteina, masti i ugljenih hidrata.Tanjir pun krompira, mesa i salate daje telu više benefita od četvrtine burek.

Kvalitetan izvor proteina.

Kvalitetna ishrana je temelj u izgradnji mišića.

Skoro se svako na svom početku trenažne rutine našao na stranicama raznih foruma ili prodavnica suplemenata. Da li tražeći po internetu ili raspitivajuci se kod iskusnijih vežbača za preporuku. Protein iz surutke poznatiji kao Whey bi se pronašao sveže izmućkan u potuno novom šejkeru.

Ako ste početnik, nema potrebe da kupujete suplemente, izvor kvalitetnog proteina možete uneti kroz adekvatnu ishranu. Meso, jaja, sir su sve što je potrebno za vaš start, kod naprednijih i iskusnijih u ovom polju, dodanti izvor proteina u vidu šejka ima smisla. Prvenstveno iz razloga što je skoro nemoguće pojesti toliko hrane, dok je u ovom slučaju potrebno nekoliko ukusnih gutalja i 25 grama gradivnih blokova se već nalazi u sistemu.

Da napomenemo svaki suplement je isključivo dodatak, nikako osnova.

Ugljeni hidrati i masti su vaše osnovno gorivo!

Energija koja vam je potrebna za trening i napredak nisu proteini.

Energija u vidu ugljenih hidrata (šećera) ili masti je preko potrebna da bi trening i izgradnja tela napredovala u pravom smeru.

Ako gledamo sa kalorijske strane proteini i ugljeni hidrati imaju istu energetsku vrednost (4 kCal) po jednom gramu. Ne smemo da ih gledamo jednako, protein je gradivni blok dok je šećer radna energija za telo.

Masti sa druge strane imaju 9 kCal po jednom gramu. Masti iz kvalitetnih izvora daju dodatni vid energije i ne smeju biti izbačene iz ishrane. Ne brinite se, masti vas neće ugojiti.

Dakle i u ovom slučaju kvalitet ispred količine, šećeri iz krompira, pirinča, heljde, kukuruza su daleko ispred kifle ili parčeta pice. Masti je potrebno unositi kroz orašaste plodove, masnije meso, jaja, punomasni sirevi, avokado, kvalitetna ulja od kokosa ili maslina.

Salate su fontane minerala i vitamina.

Što je tanjir zeleniji to je zdraviji.

Da bi sama sinteza nutrijenata bila adekvatna i telo imalo jak i postojan protok energije, minerali i vitamini igraju odgromu ulogu.

Kako bi sve ćelije lakše dobile svu potrebnu hranu i energiju potrebne su velike količine kalijuma. Kako bi vaši mišići i sve neurotransmiterske funkcije radile u sinergiji potrebno je dosta magnezijuma.

Svi antioksidansi, minerali, vitamini i jod se u većoj ili manjoj količini nalaze u zelenim salatama kao sto su brokoli, spanać, zelje, kupus.

Nemojte se bojati da napunite činiju salate, svaki vaš obrok će biti dosta ukusniji. Unosite pored minerala i vitamina neophodna vlakna. Vlakna su tu da poboljšaju varenje, samim tim dobijate veću iskorišćenost hrane unete tokom dana.

Kvalitetna ishrana u kontinuitetu, zajedno sa svim nutrijentima kao što su proteini, ugljeni hidrati i masti, takodje sa unosom dosta minerala i vitamina, dovode do cilja. Brza hrana je u deficitu vlakana, minerala i vitamina, dok je sa druge strane zasićena trans mastima koje telu prave štetu. Izaberite prvenstveno kvalitet ispred količine.

Share
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com