Top

Kako da smršam?

Kako da smršam?… često postavljeno pitanje skoro svake osobe koja želi da promeni svoje navike.

Naravno svako traži rešenje preko noći, što nije moguće. Ali ako ste se preko noći odlučili da promenite navike, daćemo vam nekoliko smernica kako da svoj cilj postignete.

Nemoj samo da prestaneš sa jelom!

Početnička greška. Od danas sam na dijeti i ne jedem. Samo gledate dok ljudi oko vas jedu ali se suzdržavate samo zato što ste na “dijeti“. Ovo nije dijeta već gladovanje, suzdržavate se uprkos gladi da bi ispratili svoju novu disciplinu. Ovakav pristup je nemoguće ispratiti na duže staze, zato ga treba izbegavati od starta.

Da bi vaša dijeta bila uspešna potrebno je da jedete, naravno za start ipak je potrebno redukovati malo neke stvari. Zamislite kakav je šok za organizam koji je navikao na odredjeni broj kalorija i nutrijenata, odjednom bude uskraćen za gotovo 90 procenata. Redukujte ishranu korak po korak, telu ali i vama je potrebno odredjeno vreme adaptacije. Neka vaša nova rutina postane stil života ne zadatak „kako da smršam za more“ … jer imam samo dve nedelje.

 

Počnite prvo od nepotrebnih stvari.

Ono što nam je definitivno najmanje potrebno u ishrani su slatkiši i grickalice. Ne obraćamo pažnju da li jedemo ovakav tip hrane jer je postao deo rutine. Nebitno da li na poslu ili kod prijatelja, na stolu u ponudi je uvek neka grickalica. Bilo da je slana, slatka ili čak voće, to su stvari na koje ne obraćamo pažnju.

Možda mi ne registujemo to jer je prolazna stvar. Mi čak i ne možemo da se setimo prethodnog obroka, ali telo sve računa i pamti. Dakle nastavite da jedete kad ste gladni ali izbacite slatkiše, grickalice, sokove i sve što nije deo jednog kvalitetnog obroka.

Sa ovim pristupom možete stvarno da vidite šta jedete i unosite u organizam tokom dana. Dok naravno kako budete ulazili dublje u svoju novu rutinu, postajaćete iskusniji. Iskusniji do te mere da možete da prepoznate šta i kakav obrok vas drži sitim i daje energiju do sledećeg jela. Telu je potrebna energija za rad i funkcionisanje, zato ne smete uskratiti hranu telu, to je gorivo za organizam.

Saznajte više o nutritivnim vrednostima namirnica.

Ovo je sledeći korak koji treba da preduzmete ako ste uspešno ispratili nekoliko nedelja dijete. Nakon što ste istrajali i izbacili slatkiše, počnite sa merenjem nekih od svojih oboroka. Naravno nema potrebe da idete u najsitnije detalje i da se opterećujete do te mere da merite sve u gram.

Ali ne bi bilo loše da se uputite malo šta koja namirnica od nutrijenata ima u ponudi. Da bi vam pretraga namirnica bila lakša, iskoristite pretragu na našem sajtu. Ne samo da imate veliki izbor namirnica, imate opciju da iste te namirnice izracunate direktno prema gramaži. Idealno ako se vodite po nekom receptu nekog kulinarskog majstora ili jednostavno želite da znate detaljno koliko vaš obrok sadrži kalorija i nutrijenata.

Praćenjem nekih od obroka, lako možete da vodite evidenciju koliko ste energije uneli. Naravno znanje koliko namirnica sama po sebi ima energetsku težinu, vašu nabavku istih olakšava na mnogo polja.

Nemojte se opterećivati previše.

Poslednji stadijum dijete, ostaju vam sitnice koje želite da promenite. Postigli ste uspeh mnogo bolji nego što ste očekivali ali sad želite poslednji centimetar da se smanji. Tu dolazi do uskraćivanja sve više namirnica na svoju ruku. Setite se kad ste tražili tekst „Kako da smršam“ a sad idete u totalnu krajnost sa ishranom.

Ovaj scenario je katastrofalan iz razloga što postajete preopterećeni dali nešto goji ili ne. Da pojasnimo da ni jedna namirnica sama po sebi ne goji ili mršavi, sve je to sklop ne dnevnog, već nedeljnog i mesečnog unosa hrane. Nemojte da tražite samo hranu bez masti, nemojte da živite na salatama, ovo je scenario za katastrofu.

Ako vam je ostalo još nekih finesa koje je potrebno doterati, naša preporuka je da se dodatnim kretanjem i fizičkom aktivnošću popnete do krajnje lestvice vašeg cilja.

 

Za kraj „kako da smršam“ teksta, želimo da vam skrenemo pažnju, promena ishrane je proces. Proces kao uzgajanje bašte, proces kao što je čitanje knjige. Ne možete da startuje odma od zaključka. Zato neka vaša promena i novi režim kako same ishrane tako i navika, bude proces. Dozvolite sebi da pogrešite, dozvolite sebi vreme da se adaprirate na novi životni stil. Agresivan pristup vam možda može samo pokazati kratke i brze rezultate ali ne i dugoročno rešenje.

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com