Top

Kako skinuti stomak bez dijete

Kao skinuti stomak bez dijete je jedno od čestih pitanja. Naravno to nije nemoguće ali je potrebno mnogo, mnogo više znoja i truda da bi se cilj postigao. Ovaj princip možda malo više ide u korist muškarcima nego ženama. Naravno kod oba pola je cilj moguće postići ali zašto je muškarcima lakše i da li  baš ono što muškarcima olakšava ujedno i otežava na intenzitetu treninga, saznajte u nastvaku teksta.

 

Muškarcima je lakše

Ako gledamo sa aspekta gde se adekvatan trening i ishrana u tandemu bore protiv viška kilograma, potpuno je prema polu megdan jednak. Ali kod samog treninga muškarci imaju prednost, možda čak i više od jedne predosti.

Muškarci imaju testosteron, hormon koji sam po sebi u neku ruku pomaže sagorevanje masnog tkiva. Sa treningom, muškarcima kao i ženama u nekom procentu isti taj hormone skače, naravno znatno više kod muškaraca. Sledeća stvar koja pomaže muškarcima je skok mišićne mase. Šta to znači? To dirtektno znači veću potrošnju energije kao i veću iskoristivost hrane unete tokom dana. Sa skokom mišićne mase dolazi do boljeg vizuelnog prikaza, većom snagom tela, jačim skokom hormona rasta ali i povećanjem apetita. Ne brinite se ne ide sve u korist muškaraca, sa skokom mišića dolazi i do bržeg zamora, ovde žene preuzimaju prednost.

Žene su izdržljivije

Jeste da je muškarcima zbog rasta mišića lakše, ali žene baš zbog toga grade veću izdržljivost. Šta to znači? To direktno znači da žene na istom nivou treninga gde bi muškarac crkavao bez daha, nastavile trening sa pola snage.

Više mišića koristi više energije, više glukoze, više kisonika. Tu je mala caka, za topljenje masti je potreban intenzivan trening. To je savršeno okruženje za žene jer nemaju toliko veliki mišićni indeks, zato i mogu bolje da podonesu treninge visokog intenziteta. Muški trening bi se bazirao na težinskim opterećenjima kako bi izvukli kaksimum iz svoje prednosti. Sa druge strane ženski trening treba da sadrži opterećenje ali kroz jako veliki broj serija i ponavljanja. Da bi bilo sve jasno, prelazimo direktno na treninge.

Trening za muškarce

Trening baziran na opterećenju. Težinski treninzi sa osnovnim vežbama kao što su potisak sa klupe, čučanj, rameni potisak i mrtvo dizanje u pet serija po pet ponavljanja. To neka bude osnova treninga, sve naredne serije mogu da se baziraju na super serijama. Jedan primer neka bude kosi grudni potisak, rameno letenje i sklekovi bez pauze izmedju vežbi,  pri ponavlajnjima u svakoj vežbi od 12-20.

Radite ne više od tri vežbe u super setovima, kako bi ostvarili bolju i lepšu tenziju na mišić. Što je tenzija veća, to je veća hipertrofija mišića. Samim tim da bi se postigla velika tenzija potrebno je mnogo volumena i rada na mišiću, što dovodi do potrošnje masti ako energije usled velikog kapaciteta rada. Veći procenat mišića dovodi do veće potrošnje energije, samim tim i za sledeći trening je potrebno više energije. Tu stvaramo jedan začaran krug u kom primoravamo telo da troši masti kao dodatni vid energije i hrane za organizam.

 

Trening za žene

Trening za žene treba da bude baziran na celom telu. Vežbe koje aktiviraju kompletno telo ili sam koncept treninga koji koristi što više pokreta. Najlakše postići taj efekat je raditi vežbu koja pomaže izgradnju i rad mišića, zatim vežba koja se radi na odbrojavanje vremena kako bi se aktiviralo kompletno telo.

Nakčešću kombinaciju možete i Vi primetini. Čučanj, iskorak ili ukršteni sikorak u 20 ponavljanja sa prelaskom po završenoj seriji, bez pauze na burpi. Ne mora da bude burpi, mogu poslužiti „jumping jack“, naskoci na klupu, trčanje u mestu, kratki sprintevi na traci ili u prirodi. Kombinovanje vežbi za aktivaciju i rad mišića sa intervalnim skokovima intenziteta radi doatne potrošnje energije. Trening za žene treba da se bazira na što je moguće manjim pauzama. Da napomenemo, žene su idržljivije od muškaraca za ovakav tip treninga. Što više rada za što kraće vreme, sa vrlo malo vremena provedenim u pauzi su formula za uspeh. Trening nemojte da traje previše dugo, gornja granica neka bude 60 minuta.

 

Skinuti stomak bez dijete?

Kada kažemo da je potrebno skinuti stomak, to je zapravo ono što najviše bode oči. Masti u telu se gotovo svuda u telu podjednako skidaju. Ali ipak na mestima koja su direktno pogodjena treningom taj proces ide selektivno bolje. Pomoć pri skidanju samog stomaka je da radite stomak svaki dan.

Dokazano je da regije koje su pogodjene treningom napreduju bolje u topljenu masnog tkiva. Zato je potrebno raditi stomak redovno bez odstupanja. Zategnut stomak i „pločice“ mogu biti vidljive samo ako je mišić izgradjen. Ma koliko da spustite procenat masti u telu ako nemate igradjeno mišićno tkivo, oblik i željena figura ne mogu doći do izrašaja.

 

 

Proverite neke od naših tekstova vezanih za ishranu, možda baš jedan od njih vam pomogne da napravite korak više ka postizanju cilja.

Obroci za ceo dan 1786 kCal

Keto ishrana

Smršati bez dijete

10 koraka kako istopiti masti

Ishrana za dodavanje mišićne mase

 

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com