Top

Kalcijum

Većina ljudi zna da je kalcijum ključan za izgradnju i održavanje jakih kostiju, zuba i vezivnog tkiva. Međutim, mnogi nisu svesni drugih jednako važnih uloga koje kalcijum ima u organizmu: on promoviše zdravu probavu kroz proizvodnju hormona i enzima, pomaže živcima da prođu električne poruke koje su potrebne za kontrakciju srca i drugih mišića u telu, pomaže da se krvi normalno zgrušava i može pomoći u sprečavanju visokog krvnog pritiska i raka debelog creva.

Bez adekvatne količine kalcijuma, skoro sigurno ćete razviti osteoporozu. Osteoporoza je stanje koje uzrokuje da kosti postanu tanke i lomljive. 99% ukupnog kalcijuma u vašem telu nalazi se u zubima i kostima, a preostalih 1 procenat je u krvotoku; međutim, ovaj 1 procenat je toliko važan za normalno funkcionisanje drugih telesnih sistema da će vaše telo kanibalizovati svoju kost da ih proizvede ako ne dobijete dovoljno u ishrani.
Ostali faktori osim loše ishrane takođe uzrokuju osteoporozu. Posle 35 godina, gustina kosti se prirodno smanjuje. Ovo je delimično zbog toga što telo proizvodi manje estrogena i testosterona, hormona koji kontrolišu koliko brzo telo koristi kalcijum. Manje hormona u sistemu znači manje kalcijuma u kostima, a time i veći gubitak kostiju.

Žene su izložene većem riziku od razvoja osteoporoze nakon menopauze. Oni takođe obično imaju tanje kosti i manje kosture, što ih čini još podložnijim ovoj bolesti.
Međutim, osteoporoza nije bolest koja je samo za žene i ova percepcija nije dobro služila muškarcima. Na primer, lekari češće obrazuju žene nego muškarce o važnosti ishrane visoke kalcijumom i suplementacijom. Oni možda nisu tako skloni da daju muškarcima istu instrukciju. Mada muškarci ne prolaze kroz menopauzu, oni proizvode manje hormona dok stare, pa su takođe pod povećanim rizikom od razvoja osteoporoze.

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com