Top

Kalijum

Svakako je važno imati dovoljno kalijuma u vašem sistemu. Kalijum je važan za nervne i mišićne funkcije, može pomoći u smanjenju hipertenzije i lečenju alergija, a nedostatak kalijuma može dovesti do hipoglikemije.
Kalijum je mineral koji deluje kao elektrolit u telu, prenosi hranljive materije u vaše ćelije i otpad iz njih. Elektroliti se rastvaraju u vodi da bi se formirali pozitivno naelektrisani joni. Pošto su elektroliti električno napunjeni, oni lako prolaze kroz ćelijske membrane i tako su u stanju da prenose električne signale od nervnog sistema do srca i drugih mišića da bi održali regularni mišićni ritam i kontrakcije.

Zdrav odnos kalijuma prema natrijumu pomaže u sprečavanju visokog krvnog pritiska i značajno smanjuje rizik od moždanog udara. Trebalo bi biti više kalijuma unutar ćelija i više natrijuma izvan ćelija kako bi se omogućilo telu da izvodi hemijske reakcije potrebne za pretvaranje ugljenih hidrata u energiju.
Odnos natrijuma prema kalijumu preko ćelijske membrane stvara nešto što je poznato kao membranski potencijal. Potencijal normalne ćelijske membrane je kritičan za prenos nervnog impulsa, kontrakcija mišića i funkcije srca.
Nenormalno male količine kalijuma u ćelijama mogu izazvati stanje poznato kao hipokalemija. Hipokalemija može biti uzrokovana produženim povraćanjem, upotrebom nekih diuretika, bolesti bubrega, anoreksije, bulimije ili bilo kojeg drugog stanja koje bi moglo izazvati da kalijum izađe iz organizma brže nego što ga možete napuniti. Simptomi uključuju umor, slabost mišića i grčeve i paralizu creva, što može dovesti do nadutosti, zatvora i bolova u stomaku. Teška hipokalemija može dovesti do paralize mišića ili čak do fatalnih srčanih aritmija.
Drugi prijavljeni simptomi nedostatka kalijuma uključuju konstipaciju, slab apetit, abnormalno suvu kožu, akne, depresiju, dijareju, smanjenu refleksnu funkciju, edem, nervozu, nezasitu žeđ, netoleranciju glukoze, poremećaj rasta, visok nivo holesterola, nesanicu, mučninu i povraćanje, proteinuriju (protein u urinu), respiratorni distres i zadržavanje soli.

Upotreba lekova na recept kao što su aldakton, kolhicini, digitalis, ACE-inhibitori, steroidi, furosemid i drugi diuretici i penicilin; a zloupotreba alkohola ili laksativa sprečava sposobnost tela da apsorbuje kalijum. Ako uzimate neke od ovih lekova, imate poremećaj u ishrani ili zavisite od alkohola, treba da razgovarate sa svojim lekarom o tome da dobijete više kalijuma u ishrani i da li postoji potreba za dodatkom kalijuma.

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com