Top

Kispeptin

Šta je kispeptin?

Kispeptin se proizvodi u hipotalamusu i uzrokuje kaskadu komunikacija ćelija, na kraju dovodi do proizvodnje luteinizirajućih hormona i foliki-stimulirajućih hormona iz hipofize, koji se ispuštaju u krvotok. Ovi hormoni deluju na testise i jajnike u nameri da proizvode testosterone i oestradiole, koji izrokuju fizičke i emotivne promene tokom puberteta. Kispeptin ima i nehormonsku ulogu i prvobitno je nazvan metastin nakon njegove sposobnosti da spreči širenje kancera (metastaza).

Kako se kispeptin kontroliše?

Kispeptin se isoušta zajedno sa još dva hormona, neurokininom B i dinorfinom. Shodno tome, nervne ćelije koje proizvode kispeptin, neurokin B i dinorfin se popularno nazivaju KNDy (proglašeni kao ‘bombona’). Trenutno traju istraživanja šta mogu učinti neurokin B i dinorfin, ali izgleda da kontrolišu oslobađanje kispeptina.

Šta se događa ako imam previše kispeptina?

Nije i dalje utvrđeno da li je višak kispeptina dobra ili loša stvar, ali mala istraživanja su povezali visoke nivoe kispeptina tokom detinjstva sa slučajevima ranog puberteta. Potrebna su još istraživanja da bi se potvrdilo.

Šta se događa ako imam premalo kispeptina?

Kada kispeptin ne deluje pravilno na ciljane ćelije u telu, uzrokuje neplodnost. Kliničko ispitivanje je pokazalo da davanje kispeptina ženama koje su neplodne ili nemaju menstrualne cikluse (amenoreja) mogu povratiti nivoe hormona. U nastavku kliničkog ispitivanja, pokazalo se da jedna injekcija može pokrenuti ovulaciju (ispuštanje jajašca) i da se ova jajašca mogu veštački oploditi, da se mogu vratiti u matericu (in vitro oplodnja) i rezultiraju uspešnom trudnoćom. Dalja istraživanja su potrebna da bi se utvrdilo hoće li kispeptin poboljšati terapiju plodnosti u odnosu na postojeće tretmane za parove koji su neplodni. Adolescenti koji imaju neispravnu signalizaciju kispeptina ne uspevaju da prođu kroz pubertet (hipogonadotropni hipogonadizam), ipak ovo je retko stanje. Skorija istraživanja su pokazala da kispeptin možda ima i druge uloge, zato što je prisutan i izvan mozga, na primer u posteljici i kardiovaskularnom sistemu. Nivoi kispeptina se tokom trudnoće masovno povećavu (čak 7,000 puta), ipak razlog nije jasan. Zanimljivo, nekoliko studija su pokazale da žene koje na početku trudnoče imaju manjak kispeptina, mogu kasnije da razviju ozbiljne komplikacije kao što su pobačaj ili preeklampsija (visok krvni pritisak kod majke, što može izazvati restrikciju rasta kod nerođene bebe). Neki tvrde da merenje kispeptina tokom trudnoće može biti korisan alat u otkrivanju komplikacija u trudnoći i dovesti do poboljšanja nege. Potrebno je još istražiti ovaj slučaj, da bi se potvrdilo.

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com