Top

Koenzim K10

Koenzim K10 je kinon, koji je supstanca koja pomaže u obezbeđivanju energije ćelijama u svim organizmima koji udišu kiseonik. Istraživači su prvi otkrili koenzim K10 1957. godine i prvi ga je nazvao ubikinon, jer je to bio kinon koji je pronađen u svakoj ćeliji tela (prefiks ubi znači svuda). Kasnije studije su pokazale da ubikinon deluje kao koenzim u telu, bez kojeg tri enzima koji daju energiju telu ne mogu funkcionicati.

Koenzim K10 (ili CoK10) pomaže u isporuci električnih napona u mitohondriji ili moćnim ćelijama, tako da oni mogu proizvesti energiju; tj. održati život. Srce sadrži najveću količinu mitohondrija bilo kojeg mišića u telu, tako da nije iznenađujuće da je CoK10 dokazano efikasan u lečenju srčanih oboljenja. U Japanu, Italiji, Švedskoj, Danskoj, Izraelu i Kanadi, CoK10 se tretira kao lek koji se izdaje na recept, te ga doktori široko propisuju za lečenje kongestivnog otkazivanja srca. U Sjedinjenim Američkim Državama, CoK10 se smatra prirodnim dodatkom i dostupan je preko šaltera.

CoK10 pomaže u lečenju kardiovaskularnih bolesti tako što poboljšava cirkulaciju u celom telu i pomaže mitohondrijama da efikasnije proizvode masnoću i holesterol. Povećava količinu krvi i kiseonika dostupnu srcu i sprečava nakupljanje holesterola u arterijama. Studije su pokazale da CoK10 takođe sprečava da se krvni sudovi skupljaju i stvaraju krvne ugruške i pomaže u snižavanju krvnog pritiska.

CoK10 nije samo dobar za srce, već je i snažan antioksidant i štiti organizam od oštećenja od slobodnih radikala. Kod većine ljudi preko 30 godina nivoi CoK10 počinju da opadaju nakon 30 godina, ostavljajući telo podložnije oštećenjima slobodnih radikala. Istraživanja su pokazala da suplementi CoK10 mogu pomoći u povećanju kolagena i elastina u koži i pomoći u popravljanju oštećenih ćelija kože. CoK10 je sastojak mnogih krema za negu kože koje tvrde da smanjuju pojavu bora i štite kožu od starenja. CoK10 može biti efikasniji od drugih topikalnih vitaminskih tretmana jer je to mali molekul koji relativno lako prodire u ćelije kože.
Istraživanja pokazuju da CoK10 takođe poboljšava imunitet, snižava šećer u krvi i može dramatično usporiti rast tumora. Pošto CoK10 podstiče funkciju mitohondrija, smatra se da pomaže poboljšanju sportske izdržljivosti i povećava nivoe energije kod starijih i onih koji pate od hroničnih bolesti, hroničnog umora i običnog preopterećenja.

Masna riba, kao što su skuša i tuna, meso organa i biljna ulja su dobri izvori koenzima K10, ali je teško dobiti medicinske količine CoK10 iz prehrambenih izvora. Dodaci CoK10 su izuzetno bezbedni i dostupni su u mnogim oblicima, uključujući kapsule, tablete, kreme za kožu, kombinovane proizvode koji se prodaju kao pojačivači energije ili suplementi protiv starenja. Nisu zabeleženi nikakvi toksični sporedni efekti pri korišćenju ovog leka, iako bi se oni koji imaju ozbiljna medicinska stanja trebalo da se konsultuju sa svojim lekarom pre nego što se dopune 10 oK10 u visokim dozama kako bi se obezbedila medicinska korist za one sa srčanim oboljenjima, dijabetesom. Treba uzimati zajedno sa lekovima koji se izdaju na recept, a ne umesto njih.

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com