Top

Konjugovana linoleinska kiselina

Konjugovana linoleinska kiselina (CLA) je neophodna masna kiselina omega-6 (EFA), za koju se kaže da sagoreva masti, gradi mišiće i bori se protiv raka. CLA je nazvana i “mast koja vas čini tankim”, ali prosečna američka ishrana daje manje od 1 grama konjugovane linoleinske kiseline dnevno. Neki istraživači pripisuju porast gojaznosti u Americi potrošnji sve manje i manje CLA.

Trebalo bi biti prilično lako dobiti samo iz prehrambenih izvora – njegovi glavni izvori su govedina, sir, mleko i druge mlečne hrane. Međutim, konjugovana linoleinska kiselina se u velikoj meri proizvodi kravama hranjenim travom – krave u SAD-u imaju veću verovatnoću da budu hranjene u tovilištima, a ne da slobodno pasu. To je dovelo do velikog smanjenja ove kiseline u američkim zalihama mleka, govedine i mlečnih proizvoda. Trenutno, jedini način da prosečan Amerikanac dobije istu količinu CLA koja se redovno troši u drugim zemljama je kroz dopunu.

Istraživanja pokazuju da konjugovana linoleinska kiselina može zaista pomoći u smanjenju telesne masti. U laboratorijskim istraživanjima sa miševima, CLA je smanjila telesnu mast za 88 procenata u samo šest nedelja. Početne studije o efektima CLA na ljude su takođe obećavale. U dvostruko slepoj studiji objavljenoj u izdanju časopisa Journal of Nutrition iz decembra 2000. godine, učesnici koji su uzeli CLA izgubili su šest kilograma više masnog tkiva u poređenju sa onima iz placebo grupe. Studija je pokazala da je za smanjenje telesne masti potrebno 3,4 grama CLA dnevno.

Konjugovana linoleinska kiselina je istraživana kao mogući tretman za mnoge bolesti, uključujući rak dojke, gojaznost i srčane bolesti. Takođe može pomoći u povećanju metabolizma, izgradnji mišića, jačanju imuno-sistema i regulaciji šećera u krvi. U studiji sprovedenoj na Univerzitetu Purdue u Indijani, otkriveno je da CLA poboljšava nivo insulina u oko dve trećine pacijenata sa dijabetesom i umereno smanjuje nivo glukoze u krvi i nivo triglicerida. CLA suplementacija može biti posebno korisna onima koji boluju od dijabetesa ili hipotireoze, iako se svako ko ima ozbiljnu bolest treba konsultovati sa lekarom pre uzimanja suplemenata.

Konjugovana linoleinska kiselina je dostupna u većini apoteka i prodavnicama zdrave hrane i često se prodaje kao formula za gubitak težine ili masnoće. Studija iz decembra 2000. koristila je Tonalin, ali postoji mnogo drugih brendova koje možete izabrati. Samo budite sigurni da dobijete cenjeni brend – za neke konjugirane dodatke linoleinske kiseline otkriveno je da nisu ništa više od biljnog ulja u fensi ambalaži. Nije bilo nikakvih toksičnih efekata vezanih za suplementaciju CLA, iako neki ljudi prijavljuju stomačne smetnje kada uzimaju izuzetno visoke doze.

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com