Top

Kortikotropno-oslobađajući hormon

Šta je kortikotropno-oslobađajući hormon?

Kortikotropno-oslobađajući hormon je lučen od strane paraventikularnog jezgra hipotalamusa, koji pored drugih funkcija, ispušta hormone. Kortikotropno-oslobađajući hormon ima nekoliko važnih aktivnosti. Kortikotropno-oslobađajućem hormonu je glavna uloga u telu, kao I što je glavni pokretač sistema hormona stresa, poznat kao hipotalamično-hipofizno-adrenalna osa. Kortikotropno-oslobađajućem hormonu je ime dato zato što uzrokuje ispuštanje adrenokortitropnog hormona iz hipofize. Adrenokortitropni hormon zauzvrat putuje u krvotok do nadbubrežnih žlezda, gde uzrokuje lučenje stresnog hormona kortizola. Kortikotropno-oslobađajući hormon isto deluje na mnoga druga područja u mozgu, gde potiskuje apetit, povećava anksioznost I poboljšava pamćenje I selektivnu pažnju. Zajedno, ovi efekti koordiniraju ponašanje, da bi se razvio I fino podesio odgovor organizma na stresno iskustvo. Kortikotropno-oslobađajući hormon se isto proizvodi kroz trudnoću, povećavajući količinu zbog fetusa I posteljice, što dovodi do povećanja kortizola. Na kraju, nivoi kortikotropno-oslobađajućeg hormona su ti koji zajedno sa drugim hormonima pokreću porođaj.
Konačno, u manjim količinama kortikotropno-oslobađajući hormon je isto napravljen od belih krvnih zrnaca , gde oni stimulišu otoke ili osetljivost, poznatu kao upala, obično creva.

Kako se kortikotropno-oslobađajući hormon kontroliše?

Lučenje kortikotropno-oslobađajućeg hormona je stimulisano nervoznom aktivnošću mozga. Prati 24h prirodni ritam u ne-stresnim situacijama, gde je najveći oko 8h,a najmanji preko noći. Međutim, kortikotropno-oslobađajući hormon može isto biti veći nego što bi trebao tokom dana zbog stresnih situacija, infekcija ili čak vežbanja. Povećanje kortikotropno-oslobađajućeg hormona dovodi do viših nivoa stresnog hormona kortizola, što mobilizuje resurse energije koje se bave uzrokom stresa. Veći nivoi stresnog hormona koji traju duži period mogu da imaju negativne efekte na telo. Zbog toga, kortizol zaustavlja daljnje ispuštanje kortikotropno-oslobađajućeg hormona I prebacuje na hipotalamično-hipofizno-adrenalnu osu, koja je poznata kao negativna povratna sprega.
Neki efekti kortikotropno-oslobađajućeg hormona u mozgu mogu isto biti blokirani leptinom, hormonom proizvedenim masnim tkivom. Zbog ovoga kortikotropni-oslobađajući hormon nekim delom može da kontroliše apetit.

Šta se događa ako imam previše kortikotropno-oslobađajućeg hormona?

Abnormalno visoki nivoi kortikotropno-oslobađajućeg hormona povezani su sa raznim bolestima. Zato što stimuliše anksioznost I potiskuje apetit, previše kortikotropno-oslobađajućeg hormona je sumnjivo da uzrokuje probleme sa nervozom, kao što je klinička depresija, anksioznost, poremećaj sna I anoreksija.
Dodatno,visoki nivoi kortikotropno-oslobađajućeg hormona mogu da naprave neke upalne probleme gorim, uključujući reumatoidni artritis, psorijazu, ulcerativni kolitis I Kronovu bolest. Može izgledati iznenadno zato što povećani nivoi kortikotropno-oslobađajućeg hormona u mozgu mogu dovesti do povećane proizvodnje glukokortikoida i glukokortikoidi imaju anti-upalni efekat. Međutim, istraživanja su otkrila da kada visoki nivoi kortikotropno-oslobađajućeg hormona nastaju u tkivima izvan mozga, oni mogu zapravo da imaju jaku upalu. Povećani nivoi kortikotropno-oslobađajućeg hormona u zglobovima, koži ili crevima mogu da pogoršaju upalna stanja ili čak da imaju ulogu u njihovom razvoju.

Šta se događa ako imam premalo kortikotropno-oslobađajućeg hormona?

Istraživanja su pokazala da ljudi sa Alchajmerovom bolešću imaju niza nivo kortikotropno-oslobađajućeg hormona. Neki naučnici sumnjaju da uzrokuje sindrom hroničnog umora, ponekad se naziva mijalgički encefalomijelitis, gde oboleli imaju problem sa spavanjem, pamćenjem I koncentracijom. Međutim, daljnja istraživanja su potrebna da bi se potvrdilo.
Tokom trudnoće, niska proizvodnja kortikotropno-oslobađajućeg hormona od strane fetusa ili posteljice može da dovede do pobačaja.

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com