Top

Kvercetin

Kvercetin je bioflavonoid (ili flavonoid), koji je tip pigmenta koji se nalazi u gotovo svim biljkama, voću i povrću. Bioflavonoidi pružaju organizmu antiupalnu i antioksidantnu zaštitu, a kvercetin je jedan od najmoćnijih i najdelotvornijih biljnih antiupalnih i antioksidativnih dodataka na tržištu danas. Zaista, pokazano je da kvercetin pomaže u sprečavanju razvoja različitih stanja povezanih sa upalom i oštećenjem slobodnih radikala, uključujući artritis, alergije, makularnu degeneraciju, srčane bolesti, giht i različite oblike raka.

Pomaže u sprečavanju raka blokirajući protok nutrijenata i kiseonika u kancerogene ćelije, efektivno prekidajući njihovu ishranu. Kvercetin je takođe fitoestrogen ili biljni hormon koji oponaša efekte estrogena u ljudskom telu. Kvercetin se veže za mesta estrogen-receptora umesto estrogena, tako da rak dojke kojem treba estrogen da cveta više nije stimulisan da raste. Laboratorijske studije su pokazale da kvercetin iz agruma može smanjiti stopu rasta ćelija raka dojke za čak 50%. Osim toga, kvercetin je pokazan u studijama na životinjama i epruvetama da inhibira rast ćelija raka debelog creva, prostate, dojke i pluća.
Pomaže u lečenju alergija blokirajući izlučivanje histamina u organizmu. Histamin uzrokuje upalu i oticanje i odgovoran je za začepljen nos, svrbež očiju, kijanje i druge neugodne simptome povezane s alergijama. U laboratorijskim istraživanjima, kvercetin je takođe pokazao da inhibira vrstu upale koja uzrokuje otečene zglobove kod obolelih od artritisa, kao i upalu prostate (hronični prostatitis). Ljudi sa reumatoidnim artritisom koji su prešli na dijetu bogatu hranom bioflavonima pokazali su značajan napredak u svojim simptomima, a u jednoj studiji pronađeno je da je samo 500 miligrama kvercetina dva puta dnevno je poboljšalo simptome bola u karlici kod muškaraca sa prostatitisom. Pored toga, preliminarne laboratorijske studije su takođe pokazale da kvercetin može sprečiti rast ćelija raka prostate.

Takođe je efikasan tretman za upalna stanja koja utiču na kožu. Povećava proizvodnju kolagena i fibronektina, dve supstance neophodne za održavanje zdravih zglobova i kože. Ovo čini kvercetin korisnim i za obolele od artritisa i za one koji žele da leče ili spreče bore. Kvercetin je aktivni sastojak u sve više i više kozmetičkih proizvoda koji tvrde da pomažu u smanjenju znakova starenja. Kvercetin takođe može pomoći u ubrzavanju zarastanja rana; Istraživanja su takođe pokazala da kvercetin pomaže u popravljanju oštećenja nervnih tkiva kod rana na koži.

Kvercetin pomaže da se smanji rizik od srčanih oboljenja sprečavanjem akumulacije makrofaga u arterijama. Makrofagi sadrže velike količine holesterola, koji se mogu stvrdnuti u plak i dovesti do začepljenih arterija ili ateroskleroze. Pored toga, kvercetin poboljšava cirkulaciju jačanjem kapilara u celom telu i pomaže u sprečavanju i lečenju bolesti izazvanih lošim dovodom krvi u oči, kao što su katarakta, dijabetička retinopatija i makularna degeneracija.
Kvercetin se nalazi u gotovo svim biljnim namirnicama. Crni čaj, brokuli, luk, crvene jabuke i crno vino su dobri izvori ovog hraniva. Dodaci kvercetina su takođe dostupni u koncentrovanim prašcima i u obliku tableta ili kapsula. Često se pakuje sa bromelainom (enzimom koji se nalazi u ananasu), još jednom supstancom koja se pokazala korisnom u lečenju alergija i upala, za koju se smatra da povećava apsorpciju kvercetina. Uobičajena doza kvercetina je 100 do 250 miligrama tri puta dnevno.

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com