Top

Luteinizirajući hormon

Šta je luteinizirajući hormon?

Luteinizirajući hormon, sličan folikulo-stimulirajućem hormonu, je gonadotroponi hormon proizveden i oslobođen iz ćelija prednje hipofize. Presudan je u regulisanju funkcije testisa i jajnika.
Kod muškaraca, luteinizirajući hormon stimuliše leidigove ćelije u testisima da proizvode više testosterona, što deluje na mestu da podrži proizvodnju spermatozoida. Testosteroni vrše efekte po celom telu da bi generisao mmuške karakteristike, kao što su povećanje mišićne mase, proširenje grklanja da bi se probudio glas i rast dlaka po telu i licu.
Kod žena, luteinizirajući hormon vrši različite uloge u dve polovine mentrualnog ciklusa. U nedeljama od prvog do drugog ciklusa, luteinizirajući hormon je zadužen da stimuliše folikule jajnika u jajniku da bi proizvodili ženski polni hormon, oestradiol. Oko 14 dana ciklusa, talas u nivoima luteinizirajućeg hormona uzrokuje folikule jajnika da se kidaju i oslobode zrelo jajašce iz jajnika,  proces koji se naziva ovulacija. Za ostatak ciklusa (tri do četiri nedelje), ostaci folikula jajnika formiraju žuro telo (corpus luteum). Luteinizirajući hormon stimuliše žuto telo da proizvodi progesteron, koji je zadužen da podržava trudnoću u ranim fazama, ako dođe do oplodnje.

Kako se luteinizirajući hormon kontroliše?

Lučenje luteinizirajućeg hormona iz hipofize je regulisano sistemom, koij se naziva hipotalamično-hipofizno-gonadna osa. Gonadotropno-oslobađajući hormon se ispušta iz hipotalamusa i vezuje za receptore u prednjoj hipofizi da stimulišu sintezu i oslobađanje luteinizirajućeg hormona (i folikulo-stimulirajućeg hormona). Oslobođen luteinizirajući hormon se prenosi u krvotok i vezuje za receptore jajnika i testisa da regulišu izlučivanje hormona i proizvodnju sprematozoida ili jajašca. Ispuštanje hormona iz gonada može potisnuti lučenje gonadotrpno-oslobađajućeg hormona i zauzvrat luteinizirajućeg hormona iz prednje hipofize. Kada nivoi gonada opadnu, desi se obrnuto, nivoi luteinizirajegći hormona i gonadotropno-oslobađajućeg hormona se povećaju. Proces poznat kao negativno povratna informacija.  Kod muškaraca, testosteron ima povratno negativnu informaciju, dok kod žena estrogen i estradiol imaju isti efekat osim tokom srednjeg dela menstrualnog ciklusa. U tom trenutku, veliko lučenje estrogena iz jajnika stimuliše talas luteinizirajućeg hormona iz hipofize, što pokreće proces ovulacije. Fino podešavanje oslobađanja luteinizirajućeg hormona je bitno za održavanje plodnosti. Zbog toga, jedinjenja dizajnirana da oponašaju aktivnosti gonadotropno-oslobađajućeg hormona, luteinizirajući hormon i folikulo-stimulirajući hormon se koriste da stimulišu funkcije gonada tokom asistirane koncepcije , in vitro oplodnje (IVF). Merenjem prisutnih nivoa luteinizirajućeg hormona u urinu se mogu koristiti da predvide vreme talasa luteinizirajućeg hormona kod žena i stoga i ovulaciju. Ovo je jedna od nekoliko metoda koju koriste parovi koji žele da predvide začetak.

Šta se događa ako imam previše luteinizirajućeg hormona?

Previše  luteinizirajućeg hormona može nagovestiti neplodnost.  S tim da je lučenje luteinizirajućeg hormona čvrsto kontrolisana hipotalamično-hipofizno-gonadnom osom, visoki nivoi luteinizirajućeg hormona može dovesti do smanjenja proizvodnje steroidnih hormona iz testisa ili jajnika (na primer, prerano otkazivanje jajnika). Sindrom policističnih jajnika je često stanje kod žena, povezano sa visokim nivoima luteinizirajućeg hormona i smanjenjem plodnosti. Tokom ovog stanja, neravnoteža luteinizirajućeg hormona i folikulo-stimulirajućeg hormona može dovesti do nepravilne proizvodnje testosterona. Genetska oboljenja, kao što su Klinefelterov sindrom i Turnerov sindrom, mogu isto da rezultiraju visokim nivoima luteinizirajućeg hormona. Klinefelterov sindrom je poremećaj koji se može pojaviti samo kod muškaraca sa viškom X hromozoma ( kod muškaraca koji imaju XXY, a ne XY hromozoma). Posledice ovoga su mali testisi, koji ne luče dovoljno nivoa testosterona da bi podržali proizvodnju spermatozoida. Turnerov sindrom se javlja samo kod žena  i uzrokovan je delimičnim ili totalnim odsustvom x hromozoma (kod žena sa XO hromozomima, pre nego kod žena sa XX hromozomima). Kod obolelih pacijenata, funcija jajnika je oslabljena i zato se povećava proizvodnja luteinizirajućeg hormona, u nameri da stimuliše funkciju jajnika.

Šta se događa ako imam premalo luteinizirajućeg hormona?

Nedostatak luteinizirajućeg hormona isto dovodi do neplodnosti i kod žena i muškaraca, jer kritični nivo luteinizirajućeg hormona je potreban da podrži funkciju jajnika ili testisa. Kod muškaraca, stanje gde se javljaju niski nivoi luteinizirajućeg hormona je Klinefelterov sindrom, što je povezano sa nedostatkom lučenja gonadotropno-oslobađajućeg hormona iz hipotalamusa. Kod žena, nedostatak luteinizirajućeg hormona znači da se ne javlja ovulacija i da menstrualni ciklusi možda ne budu redovni. Stanje uzrokovanom manjkom luteinizirajućeg hormona je amenoreja.

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com