Top

Magnezijum

Da li treba da uzmete dodatne doze mikronutrijent magnezijuma? Najverovatnije. Visok procenat populacije ne dobija dovoljno RDA za magnezijum, iako, prema mnogim stručnjacima, čak je i RDA suviše niska da bi se u potpunosti iskoristile prednosti moćnog magnezijuma.
Koje su prednosti magnezijuma? Smatra se da je “antistresni” mineral i da magnezijum pomaže u otklanjanju stvaranja krvnih ugrušaka, snižava krvni pritisak, sprečava komplikacije povezane sa dijabetesom, pomaže u održavanju čvrstoće kostiju i doprinosi većem očekivanom trajanju života smanjujući rizik od bolesti srca i ograničavanjem efekata slobodnih radikala. Magnezijum je, bez sumnje, dragocena komponenta zdravog režima koji se bavi protiv starenja.

Magnezijum je mineral koji je neophodan za širok spektar telesnih procesa, uključujući proizvodnju energije, formiranje proteina, proizvodnju DNK i kondukciju nerava. Pomaže u održavanju normalnog nivoa kalijuma, fosfora, kalcijuma, adrenalina i insulina, i održava jake kosti i zdravo srce.
Magnezijum pomaže da se opuste srčani mišići kako bi se održao redovan rad srca i na taj način sprečavaju nagle promene krvnog pritiska. U stvari, magnezijum se može koristiti za lečenje visokog krvnog pritiska, angine i aritmije. Ako se daje odmah nakon srčanog udara i tokom naredne četiri nedelje, pokazalo se da magnezijum ubrzava oporavak smanjujući broj opasnih aritmija.
Magnezijum takođe štiti srce obeshrabrujući agregaciju (skupljanje) crvenih krvnih zrnaca, što može dovesti do stvaranja krvnih ugrušaka i povećanjem HDL (dobrih) nivoa holesterola.
Magnezijum je neophodan za razvoj i održavanje zdravih kostiju. Ako se uzima u relativno visokim količinama, radi zajedno sa kalcijumom i vitaminom D kako bi održao kosti jakim i sprečio osteoporozu.

Magnezijum se ponekad prepisuje i za lečenje migrene, astme i dijabetesa. Ljudi sa dijabetesom često imaju nizak nivo magnezijuma, a postoje i dokazi da bi 200 do 300 miligrama magnezijuma dnevno moglo da pomogne u sprečavanju i lečenju ove bolesti. Takođe se često kombinuje sa vitaminom B6 (piridoksin) kako bi se pomoglo rastapanju kamena u bubregu.
Magnezijum je korišćen i kao lek za druga stanja, uključujući Rejnoova bolest, spazam skeletnih mišića od povreda ili traume, gangrenu, epilepsiju, spastika debelog creva, suvu kožu, nervozu i toksičnost olova.

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com