Top

Mangan

Mangan je mikronutrijent o kome se ne zna mnogo. Ali mangan, koji ima svojstva antioksidanta i slobodnih radikala, važan je za pravilnu probavu i normalnu strukturu kostiju.

Koje su prednosti mangana?

Mangan može pomoći u smanjenju nivoa umora, sprečiti pojavu i težinu osteoporoze, pa čak i poboljšati pamćenje.
Mangan je mineral u tragovima koji pomaže telu da pretvori proteine i masti u energiju. Takođe promoviše normalan rast kostiju, pomaže u održavanju zdravog reproduktivnog, nervnog i imuno-sistema i uključen je u regulaciji šećera u krvi. Pored toga, mangan je uključen u zgrušavanje krvi i stvaranje hrskavice i tečnosti za podmazivanje u zglobovima.
Mangan se nalazi u velikim količinama u biljkama i životinjama, ali se vrlo malo ovog elementa nalazi u ljudskom tkivu. U stvari, značaj mangana za dobro zdravlje nije ostvaren do 1970-ih, kada je zabeležen prvi nedostatak mangana.
Iako danas istraživači još uvek proučavaju ovaj mineral, oni znaju da ima antioksidativna svojstva i da je potreban za aktiviranje određenog broja enzima koji omogućuju telu da probavi hranu. Mangan pomaže organizmu da apsorbuje vitamin B1 (tiamin) i vitamin E, i radi sa svim vitaminima B-kompleksa u borbi protiv depresije, anksioznosti i drugih nervnih poremećaja.
Mangan se uglavnom skladišti u kostima, jetri, bubrezima i pankreasu. Još nije tačno poznato kako se magnezijum apsorbuje u organizmu, iako se čini da je njegova dostupnost na neki način vezana za apsorpciju gvožđa; povećane količine gvožđa u ishrani obično se poklapaju sa smanjenim nivoima mangana. To je verovatno razlog zašto muškarci, koji obično imaju više nivoe gvožđa od žena, obično apsorbuju manje mangana. Pokazalo se da uzimanje dodataka magnezijuma inhibira apsorpciju mangana.
Prijavljeno je da mangan smanjuje teške menstrualne bolove i poboljšava funkciju štitne žlezde (funkcija štitne žlezde zavisi od ravnoteže mangana i joda, a manjak može uzrokovati hipotireozu).
Dobri prirodni izvori mangana su avokado, orašasti plodovi i semenke, alge, čaj, grožđice, ananas, spanać, brokoli, narandže, pasulj, integralne žitarice, borovnice, žumanci, grašak i zeleno lisnato povrće.
Mnoge biljke takođe sadrže mangan, kao što su lucerka, koren čička, kamilica, maslačak, seme koromača, piskavica, ginseng, hmelj, konjski rep, limunska trava, peršun, pepermint, divlji jam i malina.
Nema preporučenog dijetarskog dodatka (RDA) za mangan, ali 2.5 do 5.0 miligrama je sigurno i preporučuje se svima starijim od 11 godina.

Koje su opasnosti da ne dobijemo dovoljno mangana?

Nedostatak mangana je bio povezan sa neplodnošću, malformacijama kostiju, slabošću, napadima, aterosklerozom, konfuzijom, konvulzijama, problemima sa očima, problemima sa sluhom, poremećajima srca, visokim nivoom holesterola, hipertenzijom, razdražljivost, gubitak pamćenja, mišićne kontrakcije, oštećenje pankreasa, obilno znojenje, brz puls, brušenje zuba, tremor i osteoporoza
Posebna napomena: Mangan je takođe povezan sa smanjenom aktivnošću superoksid dismutaze (SOD) u belim krvnim zrncima, što ostavlja telo podložnije štetnom dejstvu slobodnih radikala.
Mangan ne samo da povećava efikasnost vitamina E i vitamina B, već se pokazalo da suplementi povećavaju efikasnost glukozaminskih dodataka, koji su pomogli nekim ljudima koji pate od artritisa.
Jedan kombinovani proizvod koji se koristi za zdravlje kosti / zglobova sadrži hondroitin sulfat, glukozamin hidrohlorid i manganov askorbat. Postoji i nekoliko samostalnih oblika dodatnog mangana, uključujući manganov glukonat, mangan sulfat, manganov askorbat i manganske aminokiselinske helate.

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com