Top

Molibden

Molibden je mineral u tragovima koji se nalazi u svim tkivima organizma, posebno u kostima, zubima, bubrezima i jetri. Važno je jer pomaže telu da napravi enzim ksantin oksidazu, koji pomaže telu da koristi svoje rezerve gvožđa i sagoreva masti. Bez molibdena, vaše telo ne može rasti i razvijati se pravilno.

Nedostatak molibdena takođe može dovesti do anemije (nedostatak kiseonika u tkivima), propadanja zuba, pa čak i impotencije. Dodatak molibdena dostupan je na recept, a ovaj hranjivi sastojak je često uključen u mnoge multivitaminske i mineralne dodatke.
Molibden se nalazi u tamnozelenom lisnatom povrću, mleku, jetri, pasulju, grašku i žitaricama. Stvarna količina molibdena u žitaricama i povrću zavisi od količine u tlu kada je proizvod rastao, ali većina ljudi dobija dovoljno ovog nutrijenta u svojoj ishrani.

Nema preporučenog dijetetarskog dodatka (RDA) za molibden, ali siguran i adekvatan dnevni unos je od 150 do 500 mikrograma za sve one iznad 11 godina. Previše molibdena nije dobra stvar i može da uzrokuje bolnu otečenost zglobova i iscrpjivanje tela bakra. Drugi simptomi toksičnosti molibdena uključuju dijareju i smanjenu stopu rasta kod dece.

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com