Top

N-acetilcistein

Antioksidantski dodatak, n-acetilcistein, je aminokiselina na bazi sumpora potrebna za proizvodnju glutationa, prirodnog antioksidativnog enzima koji se proizvodi u organizmu u borbi protiv slobodnih radikala. Bez glutationa, imuno-sistem vašeg tela bi bio u velikoj meri nagođen i ostavljen sa malo odbrane od toksina i bolesti.
Cistein se nalazi u beta-keratinu, glavnom proteinu u noktima, koži i kosi. Pomaže u održavanju zdravog, mladalačkog izgleda podstičući proizvodnju kolagena i elastičnost kože.

N-acetilcistein (NAC) je oblik aminokiseline cisteina koja se najlakše apsorbuje iz dodataka. NAC može biti efikasan u prevenciji i / ili lečenju raka, trovanju teškim metalima, kašlja pušača, bronhitisa, bolesti srca, cistične fibroze, trovanju acetaminofenom i septičkog šoka. Njegovi efekti detoksikacije takođe mogu pomoći da se poboljšaju prednosti redovnog vežbanja tako što se telo štiti od oksidativnog stresa.
Pošto je cistein pokazao da stimuliše proizvodnju belih krvnih ćelija T4, NAC dopuna se proučava kao mogući tretman za osobe sa AIDS-om. Smatra se da učesnici koji svakodnevno uzimaju 1800 miligrama NAC dodataka mogu značajno smanjiti njihove šanse za razvoj potpune AIDS-a. Efekti acetilcisteina koji pojačavaju imunitet mogu takođe pružiti zaštitu od gripa, a dopunu treba uzeti u obzir ljudi koji su najranjiviji na efekte virusa gripa, posebno stariji i oni sa hroničnim bolestima.

Neke studije su pokazale da acetilcistein može pomoći u zaštiti pluća od karcinogena koji se nalaze u duvanskom dimu, zaštiti jetre od toksičnih efekata alkohola i smanjiti toksične sporedne efekte nekih lekova koji se koriste za lečenje raka. NAC je uspešno korišćen za lečenje trovanja arsenom i živom.
Nema preporučenog dijetskog dodatka (RDA) za cistein. Može se proizvoditi unutar tela, a može se dobiti i hranom visokog proteina, kao što su meso i jaja. Pšenica, brokoli, beli luk, luk i crvena paprika su takođe dobri prirodni izvori cisteina.

Ako želite probati suplemente, imajte na umu da je n-acetilcistein oblik cisteina koji se najlakše apsorbuje u organizmu. Tipične doze se kreću od 250-1500 miligrama na dan, a do sada nisu prijavljeni nikakvi toksični sporedni efekti. Selen i vitamin B6 i vitamin E pomažu u jačanju antioksidativnih efekata cisteina, tako da biste mogli dodati i ove dodatke dnevnom režimu.

Share
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com