Top

Niacin

Niacin ili vitamin B3, kombinuje se sa drugim vitaminima B da bi oslobodio energiju u ćelijama i da reguliše cirkulaciju, hormone, glukozu i hlorovodoničnu kiselinu u telu. Niacin takođe blisko sarađuje sa riboflavinom (vitaminom B2) i piridoksinom (vitamin B6) u promovisanju zdrave kože i održava nervni i probavni sistem glatkim.

Kako se vitamin B3 koristi kao alternativni tretman? Niacin se može koristiti za lečenje vrtoglavice i zvonjenja u ušima, Rainaudovog sindroma, PMS-a, glavobolja i grčeva, problema sa cirkulacijom (niacin čini vaše krvne sudove širim i tako poboljšava cirkulaciju).
Preporučeni dijetalni dodatak (RDA) za niacin je 18 miligrama za odrasle muškarce i 14 miligrama za odrasle žene, mada bolesnicima i trudnicama treba više. Odnosno, dve poslednje grupe bi trebalo da uzimaju 18 miligrama (ako doje) i 20 miligrama (ako su trudne).

Oni koji često koriste alkohol ili su vegetarijanci ili vegani svakako bi trebalo da uzmu dodatak niacina – alkohol inhibira apsorpciju niacina, a dijete kojima nedostaje proteini su verovatno niski niacinom. Koji su simptomi nedostatka vitamina B3? Simptomi nedostatka niacina uključuju čireve raka, demenciju, depresiju, dijareju, vrtoglavicu, umor, halitozu, glavobolje i probavne smetnje. Dodatni simptomi nedostatka B3 uključuju nesanicu, bolove u udovima, gubitak apetita, nizak nivo šećera u krvi, slabost mišića, kožne erupcije i upalu.
Ekstremni slučajevi nedostatka niacina mogu čak dovesti do razvoja potencijalno fatalne bolesti nazvane Pellagra. Pellagra je uzrokovana nedostatkom niacina, a karakteriše je dijareja, mentalni poremećaji, depresija i kožni problemi.

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com