Top

Pantotenska kiselina

Pantotenska kiselina ili vitamin B5 se ponekad nazivaju antistresnim vitaminom i postoje indikacije da može pomoći u lečenju depresije i anksioznosti. Neki lekari će, u stvari, preporučiti da pacijenti koji pate od hroničnog stresa uzimaju dodatne doze pantotenske kiseline.

Šta još radi vitamin B5?

Pantotenska kiselina je potrebna za proizvodnju hormona i zdravih crvenih krvnih zrnaca, pretvaranje ugljikohidrata i masti u energiju, pomoć u formiranju antitela, te je poznata po tome da je pojačivač izdržljivosti.

Postoje i dokazi da se enzim koji se pretvara iz vitamina B5, koenzim A, telo koristi za detoksikaciju i uklanjanje štetnih herbicida, insekticida i droga.
Međutim, važno je napomenuti da, za razliku od drugih vitamina B, pantotenska kiselina se ne dodaje u prerađenu hranu. Takođe, mnogo pantotenske kiseline se gubi kada se hrana konzervira, zamrzne ili obrađuje.

Šta se može desiti ako imate nedostatak pantotenske kiseline B5?

Moguć je umor, poteškoće sa spavanjem, glavobolja, mučnina i nelagodnost želudca kao rezultat adrenalne atrofije. Ali dobijanje dodatnog B5 je lako kao uzimanje dodatka. Oralni B5 suplementi obično sadrže formu pantotenske kiseline koja se zove kalcijum pantotenat i dostupni su u tabletama ili kapsulama.

Još jedna forma pantotenske kiseline koja se naziva pantoderm se dodaje u kreme i losione za kožu za umirujuće rezove, ogrebotine i blage opekotine (neki veruju da vitamin B5 pomaže ranama da brže zarastu stimulirajući rast ćelija).

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com