Top

Para-aminobenzojeva kiselina

PABA ili para-aminobenzojeva kiselina je još jedan nutritivni dodatak za koji retko čujete. Međutim, para-aminobenzojeva kiselina nudi nekoliko koristi koje se retko nalaze u drugim hranljivim sastojcima.
Pored svoje klasifikacije kao antioksidant (antioksidanti, naravno, čiste slobodne radikale, ili “labavi elektroni”, koji uzrokuju kumulativna oštećenja ćelija i uključeni su u teorije starenja), PABA može igrati ulogu u smanjenju umora, ograničavanju efekte depresije (koja može biti uzrokovana nedostatkom PABA) i smanjenje upalnih efekata povezanih sa osteoartritisom, stanje koje može biti prilično bolno i iscrpljujuće.
PABA takođe pomaže u formiranju eritrocita. Eritrociti su inače poznati kao crvene krvne ćelije, koje su, kao što svi znaju, vitalne za nošenje kiseonika kroz telo.

Međutim, koristi koje PABA izdvaja od drugih mikronutrijenata i antioksidanata uključuje spoljašnji izgled.
U tom smislu, PABA je pronašla sledeće: smanjila pojavu bora, održala kožu glatkom i čak vratila sivu kosu u njenu originalnu boju.

Kako PABA postiže ciljeve koje bi kozmetička industrija volela prodavati u boci?

U slučaju sede kose, dopunska PABA može ispraviti stanje deficita. Što se tiče kože i bora, smatra se da PABA štiti od UVB sunčevog zračenja (iako PABA ne pruža zaštitu od UVA zraka i zbog toga više nije uključena u topikalne kreme za sunčanje).
Prema dr. Earlu Mindellu, PABA nema poznatih toksičnih efekata. Međutim, s obzirom na to da RDI / RDA nije postavljen za ovaj mikronutrijent, mega-doziranje sa para-aminobenzoičnom kiselinom se ne preporučuje i dugoročno, niska upotreba verovatno treba da povremeno zahteva konsultacije sa ličnim lekarom.

Share
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com