Top

Piknogenol

Picnogenol® (izgovara se pick-nah-geh-nol), zaštićeno je ime za proantocianidin, bioflavanoidni kompleks ekstraktovan iz kore evropskog obalnog bora, Pinus Maritima. To je snažan antioksidant i proučava se kao tretman za mnoge poremećaje povezane sa slobodnim radikalima, uključujući Alchajmerovu bolest, rak, makularnu degeneraciju, glaukom i senilnost.

Proizvodi na bazi piknogenola i ne treba se mešati sa proizvodima koji sadrže ekstrakt semena grožđa (GSE). Iako i Picnogenol® i GSE sadrže antioksidant proantocianidin [koji se nazivaju i oligomerni proantocianidini (OPC) i procijanidni oligomeri (PCO)], to su dve različite hemijske supstance. Picnogenol® se odnosi samo na one proizvode koji sadrže ekstrakte morske kore.

Pokazalo se da je piknogenol efikasniji antioksidant od vitamina C ili vitamina E, jer se tako lako apsorbuje u krvotok (apsorpcija traje samo 20 minuta) i radi do 72 sata. Takođe radi sa vitaminom C kako bi pomogla telu da reciklira vitamin E i jedan je od retkih antioksidanata koji mogu da pređu krvno-moždanu barijeru kako bi zaštitili moždano tkivo. Pošto je Picnogenol efikasan neutralizator slobodnih radikala, smatra se da pomaže u regeneraciji sistema koji se generalno raspada sa godinama, čime se poboljšava imunološka otpornost, vid, funkcija mozga i elastičnost kože. Takođe može da zaštiti ćelijsku DNK od oksidativnog oštećenja i ćelijskih mutacija koje mogu dovesti do raka.
Postoje jaki dokazi da Piknogenol može poboljšati cirkulacioni sistem pomažući jačanje kapilara i vena. Poboljšana cirkulacija pomaže u borbi protiv hronične venske insuficijencije (CVI), cirkulacijskog poremećaja karakteriziranog svrabom kože, oticanjem, čirevima, edemom i proširenim venama; i kardiovaskularne bolesti. Pored toga, Picnogenol sprečava lepljenje krvnih pločica i formiranje opasnih krvnih ugrušaka.
Neke studije su pokazale da piknogenol ublažava alergijske ili upalne simptome tako što inhibira oslobađanje i sintezu određenih jedinjenja koja podstiču upale, kao što su histamin, serin proteaza, prostaglandini i leukotrieni. Piknogenol takođe može pomoći u lečenju čireva povezanih sa stresom smanjenjem sekrecije histamina i vezivanjem i zaštitom vezivnog tkiva u mukoznim membranama.

Antioksidantni kompleks koji se nalazi u Piknogenolu (proantocianidin ili OPC / PCO) nalazi se u izuzetno malim količinama u pilingu, koži ili semenkama grožđa, borovnica, trešanja i šljiva; u korama limunovog drveta i stabla bora Landisa; i u listovima drveta lešnika. Teško je, ako ne i nemoguće, dobiti količinu PCO-a potrebnu za antioksidantnu zaštitu od dijete. Ako želite probati Piknogenol dodatke, oni su dostupni u trgovinama zdrave hrane i većini apoteka u tabletama od 30 i 60 miligrama. Nema preporučenog dijetetskog dodatka (RDA) za Piknogenol, ali do sada nije pokazao toksične efekte. U jednoj studiji, dnevne doze do 35.000 miligrama date su šest meseci, bez neželjenih efekata. Međutim, ovaj dodatak se ne preporučuje trudnicama ili deci, jer još uvek nije siguran za ove grupe.
Da bi se zasitilo tkivo, uzmite jednu tabletu od 30 miligrama za svakih dvadeset kila telesne težine dnevno tokom tri dana. Nakon toga, zasićenje tkiva treba pratiti uz održavanje doze od dve 30-miligramske tablete dnevno.

Čini se da piknogenol najbolje funkcioniše kada se koristi zajedno sa drugim antioksidantima i mineralima. U kombinaciji sa vitaminom C, vitaminom E i vitaminom A (beta karoten), mineralima cinkom, selenom i manganom sa dodatkom KoEnzima K10, ekstrakt kore bora u Piknogenolu smanjuje efekte oštećenja slobodnih radikala sa akutnim i hroničnim upalama, senilnošću, slabom cirkulacijom, nervnim poremećajima i suzbijanjem imunološkog sistema.
Istraživanja pokazuju da piknogenol može biti koristan u lečenju ili prevenciji nosioca oboljenja i poremećaja, uključujući ADD / ADHD, Alchajmerovu bolest, multiplu sklerozu, artritis, astmu, fibromijalgiju, celulit, dijabetičku retinopatiju i neuropatiju, rak pluća, predmenstrualni sindrom, makularnu degeneraciju ishemija miokarda, poremećaji kože, flebitis, slab noćni vid, bol u karlici, bolest prostate, celulit, ateroskleroza, autoimuni poremećaji, moždani udar i visok krvni pritisak. Međutim, suplementi piknogenola su relativno novi u SAD i potrebno je više naučnih istraživanja da bismo bili sigurni u njihove koristi.

Share
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com