Top

Prolin

Prolin je aminokiselina potrebna za proizvodnju kolagena i hrskavice. Prolin održava fleksibilnost mišića i zglobova i pomaže da se smanji opuštanje i nabiranje koje prati izlaganje UV zračenju i normalno starenje kože.

Prolin pomaže telu da razgrađuje proteine za upotrebu u stvaranju zdravih ćelija u telu. Apsolutno je neophodan za razvoj i održavanje zdrave kože i vezivnog tkiva, posebno na mestu povrede traumatskog tkiva. Prolin i lizin (još jedna od aminokiselina koje su važne za sintezu proteina) su potrebni da bi se dobio hidroksiprolin i hidroksilizin, dve amino kiseline koje formiraju kolagen. Kolagen pomaže u lečenju hrskavice i ublažavanju zglobova i pršljenova. Iz tog razloga, dodatak prolina može biti koristan za lečenje stanja kao što su osteoartritis, perzistentni sojevi mekog tkiva i hronični bolovi u leđima.
Telo treba prolin za održavanje mišićnog tkiva. Smanjenje nivoa prolina zabeleženo je kod produženih trkača izdržljivosti i drugih nakon dugotrajnog vežbanja. Ozbiljni sportisti koji svoje telo podlažu rutinskim, rigoroznim treninzima, možda će želeti da uzmu dodatak koji sadrži prolin da bi se izbeglo gubljenje mišićne mase – telo počinje da skida delove mišića za energiju kada se zaliha glukoze smanji. Prolin nije bitna amino kiselina. Telo proizvodi prolin iz glutaminske kiseline, a nedostatak je redak kod zdravih osoba sa zdravom ishranom. Međutim, ljudi koji se oporavljaju od traumatskih povreda, posebno povrede kože kao što su teške opekotine, možda će želeti da dopune ovu amino kiselinu. Osobe koje boluju od nedovoljnog razvitka hrskavice ili kolagena mogu imati koristi od dodatka prolina u ishrani.

Meso, mlečni proizvodi i jaja su najbolji prirodni izvori prolina; vegetarijanci ili oni sa dijetom, sa niskim sadržajem proteina treba ozbiljno razmotriti kombinaciju aminokiselinskih dodataka koji sadrže, između ostalih aminokiselina, prolin. Dodaci prolina dostupni su u samostalnim kapsulama i tabletama, ali ova aminokiselina je takođe često uključena kao dodatak u lekovima koji se prodaju za lečenje specifičnih stanja, kao što su herpes (u kombinaciji sa lizinom), artritis ili bol u leđima, ili u suplementima ili sportu pića koja se prodaju za bodibildere i sportiste. Prolin može biti u suplementima koji se koriste za unapređenje kardiovaskularnog zdravlja, obično u kombinaciji sa vitaminom C.
Preporučena terapeutska doza je između 500 miligrama i 1000 miligrama dnevno, u kombinaciji sa vitaminom C. Osobe sa bolestima jetre ili bubrega ne bi trebalo da uzimaju ovaj ili neki drugi aminokiselinski dodatak bez prethodnog savetovanja sa lekarom. Postizanje previše aminokiselina može izbaciti ciklus limunske kiseline iz ravnoteže, što dovodi do jačeg rada jetre i bubrega kako bi eliminisali toksine.

Share
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com